Daca in majoritatea zonelor turistice preturile terenurilor cresc cu peste 10%-15% pe an, in Delta Dunarii acestea sunt, in medie, cu doar 7-8% mai mari decat in 2006. Exista insa zone din Delta, preferate de investitori, unde terenurile s-au scumpit cu 100%. Mai mult decat atat, preturile ar mai putea creste, in special in zonele care vor primi fonduri europene.
Cine isi doreste o casa de vacanta, dar nu la munte sau la mare unde nu mai gasesti de mult un teren ieftin, poate incerca Delta Dunarii. Pretul pamantului in Delta este, sustin specialistii Perfect Casa, cu unele exceptii, destul de mic, insa ar putea sa creasca semnificativ, in special in zonele care vor beneficia de fonduri europene.

Piata a inceput sa se dezghete si sa se faca tranzactii abia din 2005. Daca atunci printre preferate era satul Crisan (unde accesul se face numai pe apa), in prezent nu prea mai exista cereri numeroase de cumparare acolo. Si asta pentru ca preturile s-au dublat in doar cateva luni, cele mai scumpe parcele ajungand la 90-100 de euro/metru patrat.

In Mahmudia, Balteni si Nufarul se pot gasi insa si terenuri cu 35-40 de euro pe metrul patrat sau chiar mai putin. O problema ar fi faptul ca, de cele mai multe ori, se vand suprafete mari de teren, de 2.000-3.000 de metri patrati, iar proprietarii se lasa convinsi destul de greu sa-si fragmenteze loturile.

Multi investitori s-au orientat spre parcele aproape de luciul apei in Dunavatul de Jos si Mahmudia, unde pretul pe metru patrat poate ajunge pana la 40 de euro. In Uzlina insa, specialistii Perfect Casa ne informeaza ca se gasesc inca parcele la 30 de euro/metru patrat.

Cele mai ieftine terenuri sunt in localitatile cu iesire numai la apa si situate la 5-10 minute distanta de mal - respectiv 10-15 euro/mp, cu electricitate. Insa pentru terenurile unde nu se poate ajunge cu masina trebuie luate in considerare costurile suplimentare de constructie, si in special transportul materialelor cu barca, extrem de costisitor de altfel.

Ceiinteresati de achizitionarea de terenuri in Delta trebuie sa fie insa foarte atenti la problemele specifice zonei, mai ales la cea referitoare la regimul de proprietate, care nu este in toate situatiile bine determinat. Alte probleme demne de luat in calcul constau in accesul dificil in multe zone, precum si lipsa retelelor de comunicatie.

In materie de utilitati, trebuie stiut ca o dotare completa in Delta presupune acces auto, curent electric, apa (in unele cazuri) si canalizare (doar in zona Mahmudia). Daca exista acces auto, canalizarea poate fi solutionata printr-o fosa septica, iar apa - prin saparea unui put la mare adancime si achizitionarea unui filtru.

Pentru a fi sigur ca pe terenul ales poate fi ridicat un imobil, cumparatorul ar trebui sa verifice la primaria locala planul urbanistic general sau zonal, daca acesta exista. Daca nu, el poate sa solicite autoritatilor intocmirea lui. In mod normal, autoritatile ar trebui sa puna la punct un plan urbanistic general, care sa fie actualizat o data la cinci ani, insa nu intotdeauna se intampla asa. Pentru siguranta, poate fi folosita si o alta varianta, si anume achizitionarea unui teren ce contine deja o casa mai veche, sustin specialistii Perfect Casa.

Cei care se informeaza cu privire la planurile de dezvoltare ulterioara pot face o afacere foarte buna. Odata cu aderarea la UE, Romania beneficiaza de o suma mare de bani pentru reabilitarea rurala, care presupune si implementarea utilitatilor. Daca terenul cumparat va fi inclus in acest plan, valoarea i-ar mai putea creste de trei-patru ori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri