Pretul la care se incheie tranzactiile cu terenuri din zonele centrale ale Capitalei ajunge si la nivelul record de 5.300 euro/mp, potrivit directorului departamentului terenuri din cadrul DTZ Echinox.
“Inca mai este loc de crestere in ceea ce priveste preturile la astfel de terenuri “rare”, care acum se vand, in medie, cu 3-4.000 euro/mp, si care ar putea ajunge pana la 6-7.000 euro/mp”, a declarat, pentru Wall-Street, Daniel Mitarcu, directorul departamentului terenuri din cadrul DTZ Echinox.

Cele mai ieftine terenuri raman tot cele din partea de sud a tarii, dar si din vest, in special datorita infrastructurii deficitare din aceasta zona.

Preturile la terenuri se vor afla, in continuare, pe un trend ascendent, cele mai mari cresteri urmand a fi inregistrate in zona de nord.

“Este foarte putin probabil sa asistam la o scadere a preturilor la terenuri, mai ales ca nimeni nu concepe astazi sa vanda cu mai putin decat a cumparat”, a punctat Mitarcu. “Poate doar in ipoteza in care s-ar schimba legea de impozitare a apartamentelor sa se intample acest lucru, dar, repet, este foarte putin probabil”, a mai spus acesta.

Vedeta pietei raman terenurile destinate segmentului rezidential. Si daca “pe retail lucrurile s-au cam asezat, in ideea in care in fiecare oras sunt 3-4 proiecte securizate, si pe birouri la fel, la rezidential este alta treaba”, subliniaza Mitarcu.

Acesta a tinut sa precizeze ca, in conditiile in care s-a vandut un apartament cu 7.000 euro/mp, iar incidenta din teren nu poate sa depaseasca 1.500 euro/mp, asa cum nici incidenta din constructie nu trece de 1.500 euro/mp, inseamna ca inca este o afacere buna, iar 4.500 euro/mp nu e mult (cu mentiunea ca depinde de destinatia si tipul constructiei).

“Piata apartamentelor de lux s-a maturizat, lucru pe care nu pot sa-l spun si despre piata apartamentelor medii, de mass-market. In general, e nevoie mai intai de o infuzie de produse, pentru ca apoi intr-un an – un an si jumatate sa inceapa sa se aseze piata”.

Referitor la zona care prezinta cel mai mare interes pentru speculatori, o buna bucata de timp sudul Bucurestiului, reprezentantul DTZ sustine ca speculatorii s-au orientat, in ultima vreme, spre terenurile din apropierea mediatizatei autostrazi A3, Bucuresti-Brasov. “Sunt deja securizate terenurile din apropierea autostrazii Bucuresti-Brasov, cum ar fi cele din localitatile Stefanesti sau Dascalu”. Insa si pe aceasta piata s-au mai asezat lucrurile, s-a cam terminat cu euforia scoaterii terenurilor din extravilan si trecerii acestora in intravilan.

In ceea ce priveste posibilitatea de a asista la o noua tranzactie record pe piata terenurilor din Capitala pana la sfarsitul acestui an, Mitarcu s-a declarat destul de optimist in acest sens, evidentiind faptul ca "in general sfarsitul anului este mai efervescent din punct de vedere al achizitiilor, situatie generata de targeturile pe care le au fondurile de investitii”.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri