Firmele mici si mijlocii renunta la sediile din vile din cauza chiriilor tot mai mari si se reorienteze spre cladiri de birouri de dimensiuni reduse, 2007 reprezentand anul cu cel mai mic nivel al ofertei pentru segmentul IMM-urilor, raportat la cererea de pe piata, sustin analistii companiei Esop.
Analistii imobiliari ai companiei Esop sustin ca piata spatiilor de birouri din Bucuresti, in ciuda dezvoltarii aparente, ramane subofertata, facilitand inmultirea contractelor de pre-inchiriere precum si cresterea ratelor de ocupare. Potrivit acestora, spatiile mici si medii, cuprinse intre 150 si 350 metri patrati sunt tot mai greu de gasit pe piata, fapt ce restrange considerabil optiunile IMM-urilor.

"Din estimarile noastre, in ultimele 6-8 luni s-a manifestat pe piata o noua tendinta si anume cresterea solicitarilor pentru inchirierea spatiilor in centre de birouri. Scumpirea inregistrata de chiriile vilelor, ce ating astazi valori cuprinse intre19-26 euro/mp, in functie de locatie si dotari, a facut ca firmele mici si mijlocii sa se reorienteze spre cladiri de birouri de dimensiuni reduse, unde exista posibilitatea inchirierii pe etaje", a declarat Andrei Zamfirescu, consultant la ESOP.

Acesta a mai adaugat ca aproximativ 75% din totalul cererilor pe acest segment au venit din partea companiilor ce enuntau drept criteriu principal gasirea unui spatiu de calitate intr-un business center. Zamfirescu mai spune ca investitorii ar trebui sa sesiseze oportunitatea dezvoltarii unor cladiri de talie medie intrucat se poate obtine intotdeauna un pret superior finisajelor si dotarilor oferite, iar timpul de amortizare a investitiei poate fi mult redus daca se agreeaza inchirierea pe nivele, dovedind astfel o mai mare atentie la nevoile IMM-urilor. "Companiile mici si mijlocii au o natura dinamica, vizeaza de regula suprafete de birouri de pana in 1.000 metri patrati si apreciaza locatiile cu un foarte bun acces la mijloacele de transport in comun", a mai adaugat consultantul Esop.

Consultantii imobiliari din piata bucuresteana sustin ca oferta spatiilor de birouri din Capitala va atinge un milion metri patrati pana la sfarsitul lui 2007, iar in urmatorii 2-3 ani va creste pana la circa 1,3 milioane mp, cererea urmand a fi acoperita de proiectele aflate in diferite stadii de executie. In prezent, pentru spatiile de clasa A chiria variaza intre 18-24 euro/mp, in timp ce pentru clasa B chiriasii platesc intre 14-17 euro/mp.

Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in 2002, care se pozitioneaza in topul primelor cinci companii din Bucuresti, pe segmentul inchirierilor de birouri, potrivit companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri