Tranzactiile pe sectorul imobiliar din Romania in primele noua luni ale anului 2007 au ajuns la 1,5 miliarde euro, aproape dublu comparativ cu perioada similara a anului precedent, au declarat reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, in cadrul unui seminar sustinut in cadrul Zilelor BIZ.
Potrivit DTZ, valoarea totala a tranzactiilor ar putea ajunge la 2 miliarde de euro pana la sfarsitul anului, estimare facuta, in urma cu cateva luni, si de reprezentantii Colliers Romania.

In urmatoarea perioada, majoritatea tranzactiilor de pe piata bucuresteana vor fi realizate pe segmentul birourilor. Tranzactii semnificative vor avea loc si in orasele mari din provincie, in special in retail.

"Marea majoritate a tranzactiilor din Capitala se vor face pe piata birourilor, chiar daca acest segment este inca subdezvoltat. In ceea ce priveste centrele comerciale, cele mai multe tranzactii se vor realiza in orasele mari din provincie. Ne asteptam ca yield-urile (randamentele investitionale ale tranzactiilor - n. r.) din retail sa scada undeva la 6% in urmatoarele sase luni, acestea situandu-se in prezent la 6,5%", a declarat Cristian Ustinescu, business development manager in cadrul DTZ.

Cea mai mare tranzactie pe segmentul centrelor comerciale realizata anul acesta este cea prin care fondul austriac de investitii Immoeast a achizitionat de la TriGranit centrul comercial Polus din Cluj, contra sumei de 185 milioane euro (yield de 6,75%).

Pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzactie a anului ramane cladirea America House, vanduta de israelienii de la GTC catre grupul francez de investitii Natixis, pentru suma de 120,3 milioane euro, tranzactie realizata la un yield de 6%. A doua afacere pe segmentul birourilor a fost realizata de catre Immoeast care a achizitionat pentru 101,5 milioane euro cladirea S-Parc din Bucuresti, la un yield de 6,9%.

In ceea ce priveste sectorul industrial, cea mai importanta tranzactie a fost cea realizata de catre GE Real Estate, care a achizitionat contra sumei de 175 milioane euro, spatii industriale din sapte orase din tara (yield de 8%).

Tranzactiile cu birouri din Bucuresti se desfasoara, in medie, la un randament de 6-6,5% in euro pe an, in conditiile in care in urma cu patru ani, mutarile se faceau la randamente de doua ori mai mari, trendul descendent mentinandu-se si in viitor. Potrivit lui Ustinescu, in ultimii patru ani randamentele pe segmentul de birouri si retail au scazut de la 11 la 6,5-7%. In ceea ce priveste yield-urile pe segmentul industrial acestea raman in continuare mai ridicate, dar tot in scadere, de la 12,5% in 2004 la 8% in 2007.

Pentru urmatorii doi ani, este estimata o diminuare a randamentelor investitiilor in toate sectoarele pietei imobiliare pana la niveluri comparabile cu cele din tarile vecine, respectiv 6% pentru cladirile de birouri si 6,5% pentru centrele comerciale. "Limita inferioara pana la care vor putea cobori aceste randamente se situeaza in intervalul 5 – 5,25%", sustinea in urma cu cateva luni si Bogdan Georgescu, managing partner Colliers Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri