Aproape jumatate dintre proprietarii si chiriasii de birouri intervievati de consultantul global de real estate, Cushman & Wakefield, in cadrul proiectului Landlord & Tenant Survey, au declarat ca sunt pregatiti sa plateasca mai multi bani pentru a cumpara sau inchiria o cladire ecologica.
"Chiar daca in Romania nu putem vorbi inca despre existenta unei oferte de cladiri verzi si cu atat mai putin de cerere din partea chiriasilor sustinem dezvoltarea de astfel de proiecte, iar pe viitor existenta cladirilor verzi va fi o realitate si in tara noastra", a declarat directorul biroului din Romania al Cushman & Wakefield Activ Consulting, Florin Sorea.

"In ultimul timp in Romania, in special in Bucuresti proprietarii au inceput sa inteleaga ca nu se pot construi cladiri de birouri in orice conditii, fara sa respecte specificatiile tehnice solicitate de chirasi. Intre aceste specificatii se numara: plafoanele false, podeaua suspendata pentru a permite efectuarea cablarilor pe dedesubt, conexiunea la internet prin fibra optica, iluminare conform stadaradelor europene (minim 500 lucsi/mp – lumina artificiala), mocheta antistatica, hvac (heating, ventilation, air conditioning) cu aport de aer proaspat, un numar suficient de locuri de parcare s.a" a mentionat Florin Sorea

O cladire ecologica este un imobil care se integreaza intr-un sistem unitar (cartier, oras, padure etc.)si incorporeaza solutii tehnice si de design pentru a facilita economisirea energetica si utilizarea unor materiale cu un impact minim asupra mediului, dar care asigura tot confortul necesar utilizatorilor, pastrand si randamente profitabile pentru dezvoltatori.

Potrivit aceluiasi studiu, 40% dintre chiriasi si 28% dintre proprietari nu cunosc directivele Uniunii Europene cu privire la utilizarea energiei in cladiri, directive care vor intra in vigoare in toate tarile UE pana la sfarsitul lui 2009, in unele tari fiind deja adoptate. Companiile britanice sunt cele mai informate in legatura cu noile directive (73%), iar tarile Central si Est Europene cel mai putin (31%).

Cercetarea releva de asemenea faptul ca 28% dintre proprietari si 35% dintre chiriasi nu au intreprins inca nici o masura pentru a reduce emisiile de carbon. De asemenea 31% dintre companiile franceze nu au luat nici o masura pentru incurajarea reciclarii sau reducerii emisiilor datorate combustibililor sau electricitatii comparativ cu doar 5% dintre companiile britanice care au ales aceasta atitudine.

Raportul Landlord & Tenant Survey initiat de Cushman & Wakefield a intervievat 825 de Senior Executives, dintre care 29% au fost reprezentanti ai proprietarilor si 71% ai chiriasilor. Cercetarea a cuprins companii din 12 tari europene, analizate prin gruparea lor in sase regiuni mai, tinad cont de maturitatea pietei birourilor: Benelux/Germania, Europa Centrala si de Est, Franta, Europa de Sud si Marea Britanie.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie privata in domeniul imobiliar din lume. Fondata in 1917, compania are 215 birouri in 56 de tari din intreaga lume. Biroul din Romania a fost deschis in 2007 prin preluarea companiei locale cu care colabora de peste 11 ani, Activ Consulting, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri