Londra si Mumbai inregistreaza cele mai mari chirii ale spatiilor de birouri la nivel mondial, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE) despre piata comerciala de real-estate, citat de BBC News.
Un spatiu de birori clasa A in London West End se inchiriaza, in medie, cu 328,91 de dolari (222,38 de euro) pe metru patrat, crestere cu 41,9% fata de anul trecut, in timp ce in Mumbai un metru patrat se vinde chiriasilor cu 189,51 de dolari (128,13 de euro), cu 55% mai mult decat anul precedent.

Prin comparatie, in Moscova chiria unui spatiu de birouri ajunge la 180,78 de dolari (122,22 de euro) metrul patrat, iar City of London inregistreaza o valoare asemanatoare de 180,80 de dolari (122,24 de euro) pe metru patrat, potrivit raportului efectuat pe 171 de metropole din intreaga lume.

Costurile inchirierii unui spatiu de birouri clasa A au crescut la nivel mondial, in mare parte datorita economiilor asiatice emergente, cea mai mare crestere in acest sens inregistrandu-se in Singapore, unde chiria pe un metru patrat s-a majorat in acest an cu 82,6% fata de 2006, ajungand la 102,37 de dolari (69,21 de euro).

Fenomenul boom-ului economic in tarile asiatice se resimte si in chiriile din Tokyo, unde un metru patrat de spatii de birou se inchiriaza, in medie, cu 154,56 de dolari (104,5 de euro) in suburbii si 178,61 de dolari (120,76 de euro) in centru.

In Londra, chiriile ridicate se explica prin cererea neacoperita de spatii de birouri din partea fondurilor hedging si companiilor financiare care solicita spatii atractive. Un alt factor decisive este limitarea spatiilor existente in centrul Londrei, conform CBRE. “Unul din principale motive este faptul ca zona West End se apropie de saturatie”, a declarat Nick Axford, director executiv CBRE.

America ocupa locul 12 in acest top, cele mai ridicate chirii de birouri apartinand metropolei New York. Sectorul rezidential a fost grav afectat de criza ipotecara din State, insa efectele asupra pietei de inchirieri spatii de birouri se lasa inca asteptate, afirma raportul.

In plus, bancile si companiile financiare afectate de criza ar putea fi reticente in privinta inchirierii spatiilor noi de birouri, afectand centrele financiare puternice cum este Frankfurt, a mai adaugat Axford. La nivel global insa, piata comerciala de real-estate va continua sa fie atractiva atat timp cat piata va sustine fundamentele leasing-ului, a concluzionat raportul CBRE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri