Apartamentele cu doua camere au inregistrat anul acesta cel mai mare volum de vanzari, fiind urmate de cele cu trei camere si de garsoniere, potrivit reprezentantilor Contempo, care estimeaza ca piata imobiliara va continua sa se dezvolte in urmatorii 15-20 de ani, in special in principalele orase ale tarii.
Si tot anul acesta, pe piata de real estate cele mai multe solicitari au fost inregistrate pentru proprietatile noi, zona de Nord a capitalei mentinandu-se in continuare in top in privinta numarului de solicitari pentru achizitionarea de noi locuinte din partea categoriei de clienti cu venituri peste medie. In acelasi timp, zona de Sud devine din ce in ce mai interesanta pentru dezvoltatori, in special in ceea ce priveste oferta de proprietati adresate segmentului de middle-target.

Conform reprezentantilor Contempo, anul viitor va continua extinderea zonei de Nord, dar o crestere semnificativa pentru proprietati se asteapta si in zonele de Vest si de Sud ale Bucurestiului.

"In anul 2007 am constatat un trend ascendent in ceea ce priveste cererea de proprietati off – plan din partea romanilor, in special pentru apartamentele cu doua camere. Raportul foarte bun dintre pret si avantajele achizitionarii unui apartament cu 2 camere ii determina pe cumparatori sa faca aceasta alegere. Sigur, exista si un target care opteaza pentru locuinte second-hand, pentru ca nu au puterea financiara de a acoperi costurile unui apartament intr-un proiect rezidential", a declarat Carmen David, General Manager Contempo.

Referitor la piata inchirierilor, reprezentantii Contempo sunt de parere ca Romania este o tara pentru care aceasta este ultima optiune, targetul fiind reprezentat de studentii si persoanele care vin din provincie pentru un loc de munca.

In ceea ce priveste preturile, in Bucuresti media se situeaza in jurul valorii de 1.500 – 1.600 euro/mp, in timp ce in Spania, spre exemplu in Barcelona, pretul mediu pentru un apartament poate ajunge si la 5.000 – 6.000 euro/mp. Prin urmare, pentru apartamente echivalente, preturile practicate in Spania - in Barcelona sau Madrid - sunt de aproximativ 2,5 – 3 ori mai mari decat cele din Bucuresti.

Spre deosebire de Romania, a carei populatie reprezinta jumatate din populatia Spaniei, incepand cu anul 2006 au fost anuntate in piata aproximativ 30.000 de unitati locative, dintre care vor fi promovate sau vandute aproximativ 10.000, o parte dintre acestea urmand a fi lansate concret chiar in urmatorii 2-3 ani. La fel de probabil, o parte foarte importanta dintre aceste anunturi probabil ca nu se vor concretiza niciodata si, in mod firesc, noi anunturi vor completa acest tablou.

Contempo reprezinta prima retea de magazine imobiliare stradale din Romania, care ofera clientilor solutii si servicii complete privind tranzactiile imobiliare, pornind de la procesul de cautare a unei proprietati, pana la oferirea unor servicii de consultanta financiara si juridica. Lansata oficial in Romania in luna septembrie a acestui an, Contempo s-a pozitionat ca trend-setter pe segmentul imobiliar, introducand pe piata locala de real-estate un nou concept de business. In cadrul magazinelor imobiliare Contempo, clientii pot beneficia de asistenta personalizata din partea unei echipe de specialisti, care ofera variante financiare si legale optimizate si dedicate, astfel incat timpul petrecut pentru rezolvarea problemelor imobiliare sa fie diminuat in mod semnificativ. Aceste servicii integrate complete se adreseaza si persoanelor fizice care doresc sa vanda o locuinta sau sa achizitioneze una.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri