Desi tendinta este sa scada in acelasi rand ca si statele vecine, rentabilitatea este mai mare decat statele europene vecine, Romania continuand sa atraga investitori datorita potentialului crescut al pietei si datorita trendului ascendent al acestora, sustine Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ echinox.

Integrarea Romaniei in UE, precum si succesul dezvoltarilor rezidentiale de pana acum vor atrage noi investitori si ii vor incuraja pe cei deja existenti sa-si reinvesteasca profiturile in proiecte de mare anvergura. Majoritatea investitiilor vor continua sa se concentreze in Bucuresti odata cu o mai buna infrastructura, o dezvoltare impresionanta a segmentelor comercial si de birouri. Investitiile anuntate pe piata pentru anul urmator sunt estimate la sute de milioane de euro.

Pe segmentul rezidential, se asteapta atat o crestere a preturilor pentru noile constructii si pentru cladirile renovate situate in partea de centru-nord cat si o stagnare in ceea ce priveste zonele aglomerate ca Iancu Nicolae – Pipera dar si o scaderea preturilor in cazul apartamentelor in blocuri comuniste.

Dupa cum reflecta si preturile, cererea este mare pentru apartamentele noi si pentru vilele elegante situate in zonele centrale si de nord, cat mai aproape posibil de Centrul Civic, precum si pentru zonele de lux deja consacrate: Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti, Herastrau si Floreasca. In afara de cele mentionate mai sus, se prevad schimbari majore in zona Floreasca datorita proiectelor importante care sunt anuntate in jurul lacului, beneficiind de privelisti impresionante precum si de conditii excelente de locuit la preturi care concureaza cu alte zone.

Citeste si:

In pofida lipsei de terenuri disponibile pentru proiecte viitoare in zonele Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti si Herastrau, sunt anuntate noi proiecte care vor fi finalizate in 2008 si care vor avea un pret mediu de 4,500 euro/mp.

Apartamentele situate in locatii de top vor beneficia de finisaje de calitate superioara precum si de o partitionare foarte buna.

Daca zona metropolitana a Bucurestiului se extinde, zona Centrul Civic va castiga teren si va deveni din ce in ce mai atractiva datorita, pe de o parte, a cladirilor cu arhitectura clasica ce urmeaza a fi consolidate si renovate, iar pe de alta parte datorita cladirilor noi care imita stilul clasic. Avantajul de a avea facilitatile oferite de oras sva avea ca rezultat cresterea preturilor in zonele centrale precum: Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana si Calea Victoriei.

Deja anuntatele dezvoltari de genul blocurilor de apartamente in sistem condominium care vor fi finalizate in urmatorii ani vor defini clasa de mijloc a romanilor si vor atrage atentia asupra zonelor ca: Bucurestii Noi, Casa Presei Libere, Straulesti, Petricani, Gara de Nord, Dristor, Mihai Bravu, Titan, Vitan, Ghencea, Colentina si lista poate continua. Preconizam ca acest segment nisa de piata va cunoaste o dezvoltare imensa si un success relativ usor in urmatorii 10 ani iar preturile vor creste odata cu finalizatea fiecarui proiect nou.