"Este adevarat ca exista o criza in sectorul pietei rezidentiale spaniole", a declarat Jesus Garcia de Ponga, cu ocazia unei conferinte de presa, subliniind ca impactul acesteia asupra grupului sau va fi redus.

Garcia de Ponga a spus ca numarul de contracte de prevanzare incheiate in 2007 de grupul sau este in scadere cu aproximativ 45% fata de anul precedent.

Acest lucru va avea un impact in 2009, deoarece "volumul vanzarilor pentru 2007 si 2008 este garantat", a adaugat directorul. Garcia de Ponga a cifrat impactul crizei din sector la 50 milioane euro, dar a repetat ca grupul sau este foarte putin expus pentru ca nu este axat pe promovare, ci pe gestiunea patrimoniului, care repreprezinta mai mult de 80% din activitatea sa.

Daca la inceputul anului 2007 observatorii mizau pe o temperare lenta a cresterii sectorului, evolutia de pana acum pare sa semnaleze un declin mai accentuat, deoarece numarul de tranzactii a scazut, cresterea preturilor s-a temperat, iar dezvoltatorii de proiecte intampina mari dificultati.

Garcia de Ponga a afirmat ca exista un numar mare de "piete la scara redusa care nu sunt afectate" si ca e dificil de aratat date clare valabile pentru ansamblul tarii, pentru ca piata spaniola este "extrem de atomizata".

Citeste si:

El a afirmat ca partea de nord a Spaniei rezista mai bine decat cea din sud, care la randul ei se prezinta mai bine decat cea din est.

Metrovacesa, fost lider al sectorului imobiliar european, desfasoara un proces complex de separare pentru a incheia o disputa dintre principalul actionar, familia Sanahuaja, si seful companiei, Joaquin Rivero, impreuna cu asociatul sau Bautista Soler, care vor pastra activele subsidiarei franceze Gecina.

La momentul sciziunii Metrovacesa anticipeaza ca va deveni al patrulea grup european din sectorul imobiliar, cu un active gestionate de 14,1 miliarde euro.