Investitorii au inceput in 2007 tot mai multe proiecte rezidentiale catre periferia Capitalei, iar dezvoltarea in mod haotic a fost temperata in mare parte de cresterea pretului la terenuri, dar si de lipsa unei infrastructuri adecvate, sustin analistii imobiliari.
"Ca si tendinta generala a pietei rezidentiale, in acest an se observa reorientarea dezvoltatorilor catre zonele mai putin explorate pana acum ale Capitalei, dar si catre zonele periferice. Astfel, s-au anuntat noi proiecte in zona de vest, in special in Chiajna, Rosu si Chitila, in est (Titan, Theodor Pallady, Pantelimon) si sud (Berceni, Popesti-Leordeni, Jilava). Nordul continua sa fie lider al concentrarii proiectelor rezidentiale, observandu-se o extindere a acestei arii catre localitati precum stefanesti, Tunari, Saftica, sau Corbeanca unde se vor dezvolta proiecte de mari dimensiuni", sustin analistii companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara din punct de vedere al maturitatii pietei sau al educarii clientului lucrurile inca nu s-au stabilizat, iar pretul continua sa primeze ca factor in luarea deciziilor acestora. Astfel, exista proiecte de locuinte noi destinate clasei cu venituri medii, cu un pret ce variaza intre 1.200 si 1.400 euro/mp si ansambluri de locuinte noi high class unde pretul mediu variaza intre 1. 700-1.900 euro/mp, existand in ambele cazuri si extreme, respectiv preturi peste 2.000 de euro/mp.

In cazul ansamblurilor rezidentiale de vile preturile pot diferi foarte mult in functie de locatie si gradul de finisare, precum si de suprafata terenului aferent, astfel exista vile la rosu ce se vand la preturi de la 700 euro/mp in comunele din jurul Bucurestiului, dar exista si vile finisate, cu preturi intre 1.600 – 1.900 euro/mp, insa si vile vandute la cheie ale caror preturi variaza intre 2.000- 3.000 euro/mp, in unele cazuri putand ajunge si la 5.000 euro/mp, spre exemplu in Pipera.

"In ceea ce priveste piata veche, cererea se mentine la un nivel inalt, locuintele din acest segment avand cateva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile unde infrastructura este definitivata. Din acest motiv, cresterea medie a preturilor a fost de 50%", mai spun reprezentantii companiei Coldwell Banker Romania.

Conform statisticilor companiei, pretul ramane cel mai important factor dupa care romanii isi cauta o locuinta, 35% din cautari facandu-se dupa acest criteriu. in 2007, cele mai cautate au fost apartamentele de doua camere, cu preturi cuprinse intre 50.000 si 100.000 euro. Topul celor mai cautate locatii din Bucuresti indica zona ultra-centrala pe primul loc, fiind urmata de cea semi-centrala, est, nord, vest si sud. Cele mai dorite cartiere sunt Dorobanti, 1 Mai, Dacia, Mosilor, Rosetti, Unirii, Victoriei si Romana.

Preturile medii pentru piata veche la nivelul anului 2007 variaza intre 65.000 euro pentru o garsoniera in sectorul 6 si 70.000 de euro in celelalte zone, 85.000 de euro un apartament cu doua camere in sectorul 4 si pana la 110.000 euro in sectorul 1, in timp ce o locuinta cu trei camere costa 105.000 euro in sectorul 5 si ajunge la 135.000 euro in sectorul 1. Apartamentele cu patru camere au preturi ce pornesc de la 125.000 euro in sectoarele 6 si 4 si ajung la 150.000 euro in sectorul 1 si 2.

Potrivit reprezentantilor companiei Coldwell Banker Romania in 2008 se intrevede o evolutie cel putin la nivelul celei din anul acesta, anuntandutse deja foarte multe proiecte, unele in zone noi, unele de dimensiuni foarte mari ceea ce presupune o efervescenta mai mare a pietei.

Coldwell Banker Affiliates of Romania este prezenta pe piata romaneasca din 2007 si ofera servicii de consultanta si brokeraj pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, retail, terenuri si investitii. Compania este de origine americana si este detinuta in prezent de Realogy Corporation, unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera 41 de tari cu 3.800 de birouri si peste 120.000 de brokeri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri