Birouri: Randamentele vor scadea in 2008 pana la 5,5%

Randamentele investitionale vor scadea si in 2008 pana la limita costului de atragere a fondurilor si se vor alinia la un nivel de 5,5% pentru birouri, 6-6,5% pentru retail si 7-7,5% pentru segmentul industrial si de logistica, potrivit analistilor companiei DTZ Echinox.

Randamentele pe segmentul de birouri si retail au scazut in ultimii patru ani de la 11% in 2004 pana la 6,5% in 2007, sustine managerul pietei de capital al companiei DTZ Echinox, Cristian Ustinescu. In ceea ce priveste randamentele investitionale pe segmentul industrial, acestea au scazut de la 12,5% in 2004 la 8% in 2007.

Ustinescu mai spune ca si in 2008 randamentele investitionale pot scadea pe toate segmentele pietei, dar este totusi posibila si o mica apreciere. Urmatoarele tranzactii se vor face la 5,8-6%, datorita costului crescut al atragerii de fonduri.

"Pana la urma si un fond de pensii cu un grad crescut de capitalizare proprie tot va avea nevoie de un imprumut pentru a-si diversifica investitiile si a nu imobiliza o suma mare de capital propriu intr-o singura proprietate. Atunci chiar si ei vor ridica rata minima de rentabilitate care va influenta pretul pe care il pot oferi", a adaugat consultantul DTZ Echinox.

Ustinescu sustine ca pietele din Europa Centrala si de Est se vor alinia la un randament de 5,5% pentru birouri si 6-6,5% pentru segmentul de retail. In ceea ce priveste segmentul industrial si de logistica, randamentul va fi de 7-7,5%.

DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale de servicii si consultanta imobiliara DTZ, prezenta in peste 163 de orase.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Cum și-a salvat business-ul un antreprenor din imobiliare în vreme de pandemie
Setari Cookie-uri