Pretul la inchiriere pentru garsoniere va inregistra anul acesta o crestere de 10-15%, potrivit Andei Marian, Manager Multi Family & International Sales, Coldwell Banker Affiliates of Romania, care a raspuns intrebarilor primite de la cititorii Wall-Street.
Dan Motea: As dori sa stiu care sunt elementele care determina valoarea chiriei si care este persoana ce poate certifica valoarea chiriei la un moment dat.

Anda Marian: Elementele ce determina valoarea chiriei sunt in general: locatia, suprafata (decomandat/semedecomandat), etajul, accesibilitatea (apropierea fata de retelele de transport in comun sau de centru, nivelul finisajelor (imbunatatirilor): parchet, termopan, usa metalica; nivelul de dotare: utilare (electrocasnice:aer conditionat, masina de spalat, microunde) si mobilare (mobilat modern/clasic, complet sau partial), eventual daca are sau nu loc de parcare.

Nu exista o persoana care sa poata certifica valoarea unei chirii, fiecare proprietar isi evalueaza si pozitioneaza locuinta in functie de conditiile pietei. Exista un nivel al chiriilor la nivel de piata astfel: pe zone, tip de apartament, etaj, imbunatatiri, destinatie (pt resedinta sau birouri).


MIHALY COSTAS: Va rog sa-mi dati informatii despre evolutia pretului la chiriile pentru garsoniere pentru acest an. La ce cresteri sa ne asteptam in 2008?

Anda Marian: Garsonierele sunt un tip aparte de proprietate atat pentru vanzare cat si pentru inchiriere intrucat le creste valoarea foarte repede, cererea este foarte mare, stocul limitat, iar nivelul preturilor la chirii este foarte ridicat.

Pretul la inchiriere pentru garsoniere a crescut destul de mult in ultima perioada, iar tendinta este de crestere (insa in procent mult mai mic) si pentru 2008. Cresterile ar putea fi intre 5 si 15%.

Radu Costea: Ce loc ocupa Bucurestiul in topul celor mai scumpe capitale europene in ceea ce priveste chiriile spatiilor rezidentiale?

Anda Marian: Bucurestiul este cam la acelasi nivel al chiriilor cu capitale precum Praga sau Budapesta, insa nu exista un criteriu fix care sa determine topul celor mai sumpe capitale pentru depinde foarte mult de zona despe care se vorbeste. In centrul Bucurestiului exista apartamente ce au un nivel al chiriilor comparabil cu cel din Paris sau Berlin, pe cand in cartiere sau la periferie lucrurile nu stat deloc asa.Concluzia generala este ca Bucurestiul a ajuns la nivelul celorlalte mari capitale desi veniturile nu sunt comarabile, aceasta comparatie este cu atat mai relevanta cu cat ne referim la proprietati din zona centrala sau de Nord.

Bogdan Dumitru: Care sunt cei mai importanti doi factori care influenteaza chiriile pe segmentul rezidential dintre: locatia acestora, numarul de camere si gradul de confort oferit, in care sunt incluse finisajele si alte facilitati aditionale?

Anda Marian: Cel mai important criteriu este fara indoiala locatia, urmat indeaproape de gradul de finisaje/confort oferit de apartament. Daca in ceea ce priveste numarul de camere sau suprafata, potentialii chiriasi sunt inca dispusi la concesii, in ceea ce priveste locatia lucrurile sunt foarte clare, acesta fiind crieriul de baza in alegerea unui apartament de inchiriat. Gradul de dotare este de asemenea foarte important, majoritatea chiriasilor preferand inchirierea cu dotari complete.

Dorina Popa: Cum va evolua anul acesta piata apartamentelor de lux pentru inchiriat? Care este cea mai scumpa chirie pe aceasta zona?

Anda Marian: Piata apartamentelor de lux pentru inchiriat nu va creste semnificativ (totusi tendinta este de crestere) in acest an, deoarece creste tot mai mult oferta de astfel de apartamente, in special datorita num

C. Vrinceanu: Care ar putea fi factorii care vor duce la o posibila scadere a chiriilor pe rezidential? Cand estimati ca se va ajunge la acest punct?

Anda Marian: Factorii ce ar putea duce la o scadere a chiriilor pe rezidential ar putea fi cresterea stocului/ofertei de locuinte noi, o scadere a nivelului dobanzii de interventie la creditele ipotecare si cresterea ofertei de apartamente date spre inchiriere. Probabil la acest punct se va ajunge concomitent cu stabilizarea pietei imobiliare in general, atunci cand nu vor mai fi discrepante atat de mari intre cerere si oferta (atat pentru vanzari/cumparari, cat si pentru inchirieri).

C. Vrinceanu: In ce masura achizitia prin credit ipotecar/imobiliar este o solutie eficienta si poate influenta pretul la chirii?

Anda Marian: In general potentialii chiriasi aleg aceasta optiune atunci cand nu se califica pentru obtinerea unui credit si nu pot achizitiona o locuinta sau atunci cand este vorba de o situatie temporara (locuinta de serviciu, delegatii, detasari etc). Accesibilitatea creditelor ipotecare si o mai mare flexibilitate din partea bancilor in acordarea acestora ar duce la cresterea numarului de tranzactii imobiliare, respectiv la reducerea cererilor pentru chirii si implicit la scaderea pretului la inchiriere.

C. Vrinceanu: Care ar fi sezonalitatea acestei piete a chiriilor pe rezidential?

Anda Marian: Piata chiriilor este influentata de mai multi factori sezonieri: inceperea anului universitar (octombrie) atrage un mare flux de studenti= poteniali clienti, lunile de vara determina o scadere a cererii, iar lunile de iarna (decembrie-ianuarie) de asemenea. Punctele culminante pe aceasta piata sunt primavara si toamna.

C. Vrinceanu: In ce masura nivelul chiriilor urmeaza indeaproape majorarea pretului de vanzare al locuintelor?

Anda Marian: Nu se poate vorbi de o influentare directa a nivelului chiriilor data de majorarea pretului de vanzare a locuintelor. Cu toate acestea avand in vedere numarul insemnat de achizitii de locuinte noi facut de investitori si nevoia acestora de recuperare a investitiei prin inchiriere, precum si cresterea stocului de locuinte noi ce pot avea ca destinatie inchirierea duce la o influentare a nivelului chiriilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri