Romania ocupa locul 35 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume, chirile spatiilor de birouri din Bucuresti ajungand la 21 euro/mp in zonele ultracentrale in 2007, conform studiului "Office Space Across the World 2008", intocmit de compania de real estate Cushman & Wakefield.
Potrivit Cushman & Wakefield, chirile spatiilor de birouri din zonele ultracentrale ale capitalei Romaniei au inregistrat o crestere de 5% fata de 2006, situand orasul pe locul 35 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume. In zonele centrale, chiriile au atins 15 euro/mp, in crestere cu 7% fata de 2006. In acelasi timp, in Brasov si Timisoara, chiriile spatiilor de birouri au ajuns anul trecut la 15 euro/mp.

"In conditiile in care cererea de spatii de birouri este in continuare superioara ofertei, iar rata de neocupare pentru cladirile de clasa A este aproape zero, in 2008 asteptam noi cresteri ale nivelului chiriilor atat pentru spatii de birouri clasa A cat si pentru clasa B. Tendinta companiilor va fi si pentru anul 2008 de a preinchiria spatii de birouri aflate in diferite etape de executie. Prin urmare va continua tendinta din ultimii ani de crestere a suprafetelor destinate cladirilor de birouri prin finalizarea proiectelor deja incepute sau care vor incepe in trimestrul I al anului, stocul estimat pentru Bucuresti fiind de 350.000 mp de spatii noi de birouri", a declarat directorul departamentului de birouri al Cushman & Wakefield Activ Consulting, Florin Sorea.

Londra isi pastreaza titlul de cea mai scumpa locatie de birouri din lume in 2007, un metru patrat de categoria A in West End ajungand la 2.277euro/an, cu 30% mai mult decat in 2006, procent raportat la moneda locala. Pe locul al doilea se afla Hong King, cu 1.745 euro, o crestere de 40% calculata in moneda locala.

Oslo a inregistrat cel mai mare salt in clasamentul global, urcand 14 locuri pana la pozitia numarul 11, in timp ce Singapore a urcat 10 pozitii, situandu-se pe al saptelea loc in randul oraselor cu cele mai mari chirii de birouri. Istanbul a inregistrat cea mai mare crestere a chiriei in moneda locala fata de 2006, aceasta reprezentand un procent de 95%, crestere comunicata pentru cartierul Levent.

Cele mai scumpe 10 orase in termeni de chirii solicitate pentru spatiile de birouri au inregistrat o crestere in medie de 40% in ultimul an, conform studiului: Office Space Across the World 2008, intocmit de compania globala de real estate Cushman & Wakefield.

Raportul Office Space Across the World 2008 compara costurile spatiilor de birouri pentru 203 locatii cheie din 58 de tari din lume, iar anul acesta cuprinde noi locatii in clasamentul global Kiev, Ucraina (locul 16) si Ho Chi Minh City, Vietnam (locul 17).

Dintre aceste 203 locatii, 79% au inregistrat cresteri ale chiriei in ultimul an, 20% au chirii stabile si numai 1% au inregistrat scaderi ale chiriei (in timp ce anul trecut 6% au inregistrat scaderi). Per ansamblu, chiriile au crescut la nivel global cu 14% in 2007, comparativ cu 10% in 2006.

La nivel global, Cushman & Wakefield este a treia companie de real estate ca marime, cu peste 12.500 de angajati care activeaza in 215 birouri din 56 de tari. Biroul din Romania a fost deschis in 2007 prin preluarea companiei locale cu care colabora de peste 11 ani, Activ Consulting, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri