Confederatia Europeana Imobiliara in parteneriat cu Parlamentul European si Comisia Europeana au in plan finalizarea unui standard european al activitatii imobiliare, document ce vizeaza protectia consumatorului si reprezinta primul pas catre certificarea europeana a profesiei de agent imobiliar.
Potrivit reprezentantilor companiei imobiliare EuroMetropola, acest document oficial va functiona ca un decalog al activitatii imobiliare si va contine un set de reguli de buna practica pentru cei care isi vor desfasura activitatea in acest domeniu. Totodata, standardul european al activitatii imobiliare va permite practicarea acestei meserii in aceleasi conditii legale in toate tarile Uniunii Europene.

"Aceasta masura a aparut ca urmare a faptului ca piata imobiliara nu are in acest moment o lege specifica pentru a reglementa activitatea in acest domeniu, dar mai ales din cauza controverselor care s-au tesut in jurul activitatii agentiilor imobiliare. Este vorba de cresterea nejustificata a preturilor pentru a obtine un comision cat mai mare la vanzare, plasarea de anunturi false in paginile de publicitate ale ziarelor sau pe Internet, cu scopul de a atrage clienti pe care mai apoi ii directioneaza catre adevaratele oferte", sustin reprezentantii EuroMetropola.

Acestia mai spun ca agentiile imobiliare profesioniste trebuie sa castige credibilitatea afectata de practicile neprofesioniste adoptate cu ani in urma de catre firme suspecte care functionau sub titulatura de agentie imobiliara.
"De cele mai multe ori, atunci cand un client este satisfacut de colaborarea cu o companie imobiliara este natural sa nu mai apara frustrarea achitarii comisionului si sa revina pentru o noua colaborare", afirma Monica Marin, Partner Manager EuroMetropola.

Despre acuzele conform carora agentiile imobiliare ar umfla preturile proprietatilor pentru a castiga un comision mai consistent, reprezentanta EuroMetropola sustine ca "este adevarat ca proprietarii si reprezentantii companiei imobiliare se consulta asupra pretului de vanzare, dar decizia apartine exclusiv vanzatorului".

"Este obligatia consultantului, care in multe cazuri detine si atestat de evaluator, sa-i informeze pe proprietari cu privire la preturile pietei. Bineinteles ca orice proprietar doreste sa obtina un pret cat mai bun si fixeaza un nivel de la care poate negocia. Este o lege a comertului care nu a aparut odata cu afacerile imobiliare", mai spune partener managerul companiei imobiliare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri