Stocul de birouri din Capitala va creste cu circa 400.000 metri patrati anul acesta, dar se va epuiza foarte repede avand in vedere ca foarte multe din contractele de inchiriere vizand aceste spatii s-au tranzactionat deja din 2007.
"Din punct de vedere al stocului pe 2008, estimam o crestere cu aproximativ 400.000 mp si daca tinem cont de valoarea extrem de scazuta a ratei de neocupare din 2007, adica sub 1%, si de faptul ca o buna parte din tranzactiile de inchiriere vizand aceste spatii s-au tranzactionat deja din 2007, practic acest stoc se va epuiza destul de repede", a declarat Mihaela Cnobloch, consultant in cadrul departamentului birouri al companiei DTZ Echinox.

Aceasta estimeaza ca pana la sfarsitul anului si in prima jumatate a anului viitor se vor inregistra relocari importante, tinand cont de faptul ca marea majoritate a inchirierilor s-au tranzactionat in regim de pre-inchiriere, inca din cursul lui 2007, vizand proiectele de top, cu termen de livrare 2008, chiar si inceput de 2009, mai ales in cazul companiilor multinationale cu cereri de mii de metri patrati fiecare.

Proiectele anuntate pentru 2008 si 2009 vizeaza spatii de birouri de clasa A, o buna parte fiind construite pe sistemul de business park, un concept deja cunsocut pe piata locala. Ca urmare a aparitiei de noi spatii pe piata, va rezulta o noua fata din punct de vedere arhitectural in special a zonelor Pipera, Baneasa, Floreasca – Barbu Vacarescu.

"In Pipera si Baneasa, deja se observa o explozie de cladiri moderne, dar si de santiere in lucru si de aceea credem ca aceste zone, in ciuda infrastructurii sarace in momentul de fata, mai ales in ceea ce priveste Pipera, vor deveni, in scurt timp, zone dedicate cu preponderenta afacerilor. Un asemenea trend se prefigureaza si pentru zona adiacenta bulevardului Barbu Vacarescu-Calea Floreasca", a mai precizat Mihaela Cnobloch.

In plus, incepand cu finele lui 2008, va intra pe piata un nou concept de cladire de birouri de tip "green building" in care exista, de exemplu, pe langa amenjarea de spatii verzi recreative, si posibilitatea economisirii energiei electrice prin iluminarea spatiilor comune prin senzori.

In ceea ce priveste consumul apei, aceste concepte, de asemenea, au prevazute sisteme alternative pentru utilizarea de lunga durata a energiei, utilizand sisteme solare, energii geotermale sau puterea vantului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri