Stocul de birouri din Capitala va creste cu 400.000 mp in 2008

Stocul de birouri din Capitala va creste cu circa 400.000 metri patrati anul acesta, dar se va epuiza foarte repede avand in vedere ca foarte multe din contractele de inchiriere vizand aceste spatii s-au tranzactionat deja din 2007.

"Din punct de vedere al stocului pe 2008, estimam o crestere cu aproximativ 400.000 mp si daca tinem cont de valoarea extrem de scazuta a ratei de neocupare din 2007, adica sub 1%, si de faptul ca o buna parte din tranzactiile de inchiriere vizand aceste spatii s-au tranzactionat deja din 2007, practic acest stoc se va epuiza destul de repede", a declarat Mihaela Cnobloch, consultant in cadrul departamentului birouri al companiei DTZ Echinox.

Aceasta estimeaza ca pana la sfarsitul anului si in prima jumatate a anului viitor se vor inregistra relocari importante, tinand cont de faptul ca marea majoritate a inchirierilor s-au tranzactionat in regim de pre-inchiriere, inca din cursul lui 2007, vizand proiectele de top, cu termen de livrare 2008, chiar si inceput de 2009, mai ales in cazul companiilor multinationale cu cereri de mii de metri patrati fiecare.

Proiectele anuntate pentru 2008 si 2009 vizeaza spatii de birouri de clasa A, o buna parte fiind construite pe sistemul de business park, un concept deja cunsocut pe piata locala. Ca urmare a aparitiei de noi spatii pe piata, va rezulta o noua fata din punct de vedere arhitectural in special a zonelor Pipera, Baneasa, Floreasca – Barbu Vacarescu.

"In Pipera si Baneasa, deja se observa o explozie de cladiri moderne, dar si de santiere in lucru si de aceea credem ca aceste zone, in ciuda infrastructurii sarace in momentul de fata, mai ales in ceea ce priveste Pipera, vor deveni, in scurt timp, zone dedicate cu preponderenta afacerilor. Un asemenea trend se prefigureaza si pentru zona adiacenta bulevardului Barbu Vacarescu-Calea Floreasca", a mai precizat Mihaela Cnobloch.

In plus, incepand cu finele lui 2008, va intra pe piata un nou concept de cladire de birouri de tip "green building" in care exista, de exemplu, pe langa amenjarea de spatii verzi recreative, si posibilitatea economisirii energiei electrice prin iluminarea spatiilor comune prin senzori.

In ceea ce priveste consumul apei, aceste concepte, de asemenea, au prevazute sisteme alternative pentru utilizarea de lunga durata a energiei, utilizand sisteme solare, energii geotermale sau puterea vantului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Expat: Pandemia a impus în mediul de business o nouă eră, forțată
Setari Cookie-uri