In anul 2007, dintr-un numar total de 3.500 de apartamente anuntate au fost livrate circa 2.000 in cadrul unor proiecte rezidentiale de dimensiuni mari si medii din interiorul si din imprejurimile Bucurestiului, arata un studiu al companiei poloneze de consultanta imobiliara REAS. Potrivit informatiilor primite de la dezvoltatorii imobiliari, in anul 2008 se asteapta sa fie livrate aproximativ 5.000-6.000 de locuinte.
Atunci cand este vorba de pietele in curs de dezvoltare precum Romania, o problema majora o reprezinta lipsa unor date oficiale sau statistice reprezentative si complet credibile, potrivit studiului REAS.

In asemenea situatii, datele obtinute trebuie confruntate cu informatii de pe piata, filtrate, cantarite si verificate. In Romania, anunturile privind proiectele rezidentiale sunt principala motivatie pentru confuzia creata de informatii, atunci cand se incearca sa se contureze o imagine clara a cererii si ofertei prezente pe piata.

Cererea totala de apartamente noi in Bucuresti este estimata la 135.000 de unitati, aceste cifre fiind totusi mult prea reduse fata de nivelul anual de absorbtie al Capitalei, se arata in studiul REAS. Comparand cifrele din anii 2007 si 2008 cu cererea la nivel local si cu a altor capitale europene, nivelul ofertei din Bucuresti ramane foarte scazut.

La doi ani dupa inceperea dezvoltarii ciclului proiectelor rezidentiale –practic, primul din istoria pietei imobiliare romanesti – este clar vizibil faptul ca ritmul lucrarilor de constructie este lent, desi graficele de vanzari de pana acum au fost realizate conform asteptarilor dezvoltatorilor. Investitorii vand cu mult inaintea inceperii lucrarilor de constructie, si totusi numarul de unitati livrate este foarte redus, fapt care distorsioneaza privirea de ansamblu asupra pietei.

Un alt fenomen interesant, ce are loc pe piata de real estate din Bucuresti, este acela ca zonele rezidentiale nou-construite raman pe jumatate goale, in ciuda nevoii enorme de spatii de locuit. Spre exemplu, 20% -25% dintre cele 343 de apartamente ale proiectului „Quadra Place”, livrat in toamna anului 2007 in vestul Bucurestiului, sunt inca propuse spre re-vanzare de catre cateva agentii imobiliare.

De asemenea, proiectul „Central Park” a livrat 450 de unitati la sfarsitul lui 2007 – inceputul lui 2008, intr-o zona centrala a orasului, iar la momentul actual, cel putin 25% din aceasta cantitate este disponibila fie pentru vanzare, fie pentru inchiriere. "Emerald Residence” contine 279 apartamente si a fost pus in vanzare in martie 2008 in partea de nord-est a orasului. Conform statisticilor dezvoltatorului, doar 40% dintre apartamente vor fi ocupate de utilizatori finali, celelalte fiind achizitionate de investitori.

„Baneasa Project”, cel mai mare si unul dintre cele mai ridicate ca nivel calitativ dintre proiectele imobiliare din Bucuresti, a livrat prima serie de cladiri de apartamente, majoritatea acestora fiind acum disponibile pentru inchiriere.


Dupa cum putem estima din analiza celor 1.000 de unitati prezentate, probabil un total de 40% vor fi ocupate de cumparatori, ceea ce inseamna ca doar 40% dintre cumparatori sunt si utilizatorii finali ai acestora.

REAS este un expert in consultanta in privinta planificarii si dezvoltarii proiectelor imobiliare din Polonia si Romania. Partenerii REAS, in calitate de consilieri ai Bancii Mondiale si ai Guvernului polonez, au jucat un rol important in sectorul de locuinte din Polonia la inceputul anilor ’90. REAS este, de asemenea, partener strategic al „Jones Lang LaSalle”, companie din topul providerilor de servicii de real estate la nivel mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri