Preturile locuintelor, in mare parte, au stagnat in primul trimestru din 2008, dar au existat si proiecte la care s-au inregistrat cresteri cuprinse intre 5 si 40%, spun specialistii consultati de Wall-Street.
In luna ianuarie, un raport al Erste Bank arata ca, in 2008, preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor linisti sau chiar se vor reduce usor. Dupa primele trei luni caracterizate prin stagnare, specialistii din domeniul imobiliar nu intrevad pentru urmatorul trimestru scaderi considerabile de preturi.

„Preturile locuintelor, in mare parte, au stagnat, dar au existat si proiecte la care am inregistrat cresteri intre 5 si 40%. Pentru cele care au stagnat motivele au fost zvonurile cu privire la o eventuala cadere a pietii, zvonuri nefondate, date ori de persoane neavizate, ori de cei care nu cunosc nimic din sistemul financiar imobiliar,lucru care ne arata inca o data ca romanii pot fi dusi de nas foarte usor. Pentru cele care au crescut si care au contrazis toate aceste zvonuri, cauza a fost, pe de o parte, cererea mare si cresterea costurilor de realizare a proiectului, pe de alta parte”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Bordei, Head of Residential Department CBRE|Eurisko.

Primele trei luni ale lui 2008 au fost usor diferite fata de anul anterior, in opinia specialistilor. “Ianuarie a fost, ca in fiecare an, o luna amortita, insa previziunile de crestere accentuata a preturilor in lunile februarie, respectiv martie, nu s-au adeverit intru totul, dimpotriva, s-a inregistrat un numar scazut de tranzactii, la un nivel mai mic fata de aceeasi perioada din anul 2007, piata manifestand o oarecare confuzie in ceea ce priveste evolutia preturilor in viitor”, a explicat Anda Marian (foto), Manager Rezidential Coldwell Banker Afilliates of Romania.

In ceea ce priveste factorii care au influentat evolutia preturilor, Anda Marin crede ca balanta a fost inclinata de noile politici bancare cu privire la creditele ipotecare, puterea de achizitie reala foarte scazuta in randul romanilor, crizele din alte tari, in special din SUA, numarul mare de proiecte lansate sau in curs de dezvoltare, precum si de conditiile macroeconomice.

In contextul in care tot mai multe proiecte rezidentiale sunt anuntate, preturile nu pot avea decat o singura directie. “Oferta mai larga nu face decat sa difersifice piata si sa creeze concurenta. Concurenta atrage dupa sine cresterea calitatii, care inseamna cresterea preturilor. Preturile vor avea in continuare un trend ascendent, dar in medie vor creste doar cu 15-20 % pe an in urmatorii 2 ani”, a mai precizat Ionut Bordei.

De aceeasi parere este si Anda Marin, care considera ca, spre deosebire de anii anteriori, ritmul de crestere al preturilor va fi mai redus, insa tendinta ramane in continuare de crestere, aproximativ 10-15 % fata de nivelul preturilor din 2007.

“In contextul dezvoltarilor noi si multe, al ofertei diversificate si competitive, este de asteptat ca piata apartamentelor vechi sa se stabilizeze, cu tendinta de maturizare a pietei imobiliare in general, insa procesul va dura. Cu toate acestea, apartamentele vechi castiga datorita disponibilitatii imediate, a locatiei si, in cele mai multe cazuri,al pretului”, ne-a declarat Managerul Rezidential Coldwell Banker Afilliates.

Cand vine vorba de ceea ce ar putea influenta evolutia preturilor in urmatoarea perioada, Ionut Bordei traseaza doua coordonate. “Concurenta si calitatea sunt singurile care vor schimba preturile. Trendul este ascendent, dat fiind ca intotdeauna calitatea costa, dar face diferenta. Oamenii se uita din ce in ce mai mult la calitate, pentru ca locuintele sunt bunuri pentru o viata si nu bunuri de consum. Avem o piata selectiva si cumparatori din ce in ce mai experimentati si educati, iar acest lucru se va reflecta in piata”, a precizat reprezentantul CBRE|Eurisko.

In ceea ce priveste segmentul cel mai cautat din sectorul rezidential, tendintele au ramas aceleasi si in primele trei luni din 2008. “Liderul cererii ramane apartamentul cu doua camere, in princial datorita raportului suprafata - pret, dar si fiindca este o tipologie de apartament practica si aplicabila diferitelor profiluri de client”, ne-a spus Anda Marin.

Cele mai cautate zone din Capitala, sunt, in opinia lui Ionut Bordei, centrul si nordul – pentru segmentul de lux, pentru mediu plus - zona ce se intinde pe o raza de 5 km fata de Piata Universitatii, inelul interior al Bucurestiului compus din zona dintre Bulevardul Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Soseaua Oltenitei, Trafic Greu,Bulevardul Ghencea, Soseaua Brasov, Calea Crangasi si Podul Grant.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri