Analistii imobiliari sunt de acord cu realizarea unui indice al pietei imobiliare, dar considera ca acesta nu va putea fi realizat in conditiile in care datele prezentate la notari nu sunt cele reale, iar preturile sunt de cele mai multe ori subevaluate, informeaza NewsIn.
"Indicele pietei imobiliare ar fi util si este realizabil, dar necesita resurse, bani si multa munca. Daca se pleaca de la premisa ca vor fi luate datele de la notariate si se va face astfel o statistica, se pleaca de la o premisa falsa. De cand s-a schimbat modul de taxare a tranzactiilor imobiliare, nu mai putem crede in statisticile de la notari. Cumparatorul se intelege cu vanzatorul pentru a declara o suma mai mica cu scopul de a plati un impozit mai mic, iar in aceste conditii datele inregistrate la notariate sunt sub nivelul real", a declarat, analistul imobiliar Radu Zilisteaniu, citat de NewsIn.

Potrivit lui Zilisteanu, toate declaratiile din ultimele saptamani legate de piata imobiliara sunt concertate si exista multe voci care nu au nici o treaba cu acest sector. Acesta este de parere ca, indiferent de acest indice, piata imobiliara se va orienta si poate functiona numai dupa raportul cerere si oferta.

La randul sau, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir sustine ca piata are intr-adevar nevoie de un indice, dar acesta trebuie realizat numai in conditiile in care datele culese sunt cele corecte.

"Acest proces trebuie realizat cu multa inteligenta, iar in conditiile in care datele sunt culese de la notari si sunt mult subevaluate mai bine nu s-ar realiza acest indice. In ceea ce priveste acest asalt asupra pietei imobiliare, cred ca este ceva organizat. Am trimis destule sageti catre autoritati, iar aceasta poate fi o reactie a lor asupra noastra", a mai spus Zamfir.

Potrivit acestuia, in momentul de fata piata imobiliara este cea mai importanta industrie din Romania si din aceasta cauza au aparut multe voci care isi dau cu parerea despre tranzactiile imobiliare.

"Nici BNR, nici Consiliul Concurentei nu au date care sa reflecte piata si industria imobiliara. Multi arunca vorbe goale pentru ca au observat ca acest fenomen imobiliar este tot mai puternic in Romania", conchide reprezentantul UNIM.

Analistii considera ca intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a crea un indice de evaluare a pietei imobiliare din Romania, cu ajutorul datelor de la notari este corecta si reprezinta un pas catre normalitate. Ei au insa dubii in privinta datelor reflectate de statistici, inclusiv a celor de la notariate, intrucat le considera sub nivelul real. Acestia nu anticipeaza, insa, o prabusire a sectorului imobiliar.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca, in cel mult o luna si jumatate, banca centrala ar putea da mai multe detalii despre indicele pietei imobiliare la care se lucreaza in prezent impreuna cu UNNPR. Isarescu a mai mentionat ca masura nu are rolul de a controla preturile, ci are scopul de a da consistenta datelor statistice.

In acelasi timp, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu, a declarat ca institutia va colabora cu ANAF si cu Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) pentru a forma o baza de date care sa contina tranzactiile si preturile imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri