Introducerea ipotecii ca valoare imobiliara va stabiliza preturile pe aceasta piata, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a adaugat ca nu vede semne de oboseala a pietei imobiliare, desi nu exclude scaderi ale preturilor, informeaza NewsIn.
"Introducerea ipotecii ca valoare imobiliara va ajuta la stabilizarea preturilor pe piata imobiliara, care, in ciuda unor opinii aparute in piata, nu da semne de oboseala", a spus Vosganian. Astfel, in momentul in care ipoteca va deveni valoare imobiliara, va aparea o piata corespunzatoare a imobilelor second-hand, a aratat ministrul.

Saptamana trecuta, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, declarase ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara par exagerate, sunt "de oferta" si ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini.

"Unii spun ca piata va incepe sa se stabilizeze sau ca va exista o stagnare. In general, investitorii sunt cei care spun asta, in conditiile in care s-au obisnuit sa investeasca un leu si sa obtina doi. Eu, ca ministru, trebuie sa privesc industria ca ansamblu si vad ca nu da semne de oboseala", a afirmat Vosganian.

Acesta a adaugat ca sunt posibile insa scaderi ale preturilor, care sunt o consecinta nu doar a raportului dintre cerere si oferta, ci si a asteptarilor jucatorilor.

"Piata reflecta nu numai ce se intampla, ci si asteptarile. Diferenta intre piata si asteptari a determinat aparitia unor preturi peste puterile pietei. Cand asteptarile se vor domoli, atuci preturile se vor stabiliza pe aceasta piata", a comentat Varujan Vosganian.

Referitor la intarzierea cu care a evoluat piata imobiliara in Romania, ministrul a spus ca au existat intarzieri si pe alte piete, amintind faptul ca lansarea Bursei de Valori a avut loc in 1995, legislatia asigurarilor s-a finalizat abia in 2000, iar sistemul bancar s-a asezat la sfarsitul deceniului trecut.

"Dezvoltarea pietei imobiliare in Romania s-a realizat cu oarecare intarziere, avand in vedere ca si investitiile straine au fost la niveluri scazute, de 1-1,5 miliarde euro anual pana in 2001. Nu a existat capacitate de absorbtie la nivelul salariilor", a declarat ministrul.

De altfel, dezvoltarea rapida a pietei imobiliare din ultimii ani a fost sustinuta si de avansul pietelor financiare, a mai spus Vosganian, mentionand ca nu se poate disocia dezvoltarea pietei imobiliare de cea a creditarii pe termen lung.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri