Situatia din prezent, rezultat direct al crizei creditelor, va continua pana cand problema creditelor imobiliare va fi rezolvata, a precizat secretarul general al G14, Pedro Perez Fernandez, a carui asociatie reprezinta cele mai importante grupuri imobiliare din Spania.

Potrivit lui Perez Fernandez, numarul de tranzactii imobiliare a scazut cu 60% in primul trimestru in Spania, iar preturile au inregistrat o scadere de pana la 20%, existand posibilitatea desfiintarii a 250.000 de locuri de munca in acest sector in 2008.

Perez Fernandez a cerut guvernului sa "ia masurile necesare pentru a stabiliza situatia" pietei financiare din Spania, ce trece printr-o criza de lichiditate estimata la mai multe miliarde de euro, ce paralizeaza activitatea imobiliara.

Aceasta criza, ce s-a acutizat de toamna trecuta, este considerata ca fiind sursa incetinirii ritmului de crestere economica, cauza cresterii ratei somajului si a sporirii excedentului bugetar, intr-o tara in care boom-ul imobiliar a sustinut activitatea economica timp de zece ani.