Stocul de spatii de birouri va atinge in primul trimestru al anului 2010 aproximativ doua milioane de metri patrati, iar acest lucru va genera implicit si o scadere a chiriilor pe anumite segmente, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara CBRE Eursiko.

"Daca livrarile anuntate pentru urmatorii ani, 440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009, se vor concretiza, pana la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1,95 milioane mp. Pipera va fi in continuare cea mai solicitata zona, pentru urmatorii doi ani fiind anuntati aproximativ 370.000 mp birouri noi. Pentru 2008, nivelul chiriilor ar putea sa inregistreze o stagnare, in jurul valorii de 22-24 euro/mp/luna in zonele centrale, de 18-20 euro in nord si 15-17 euro in vest", sustine Adrian Nicolescu, managerul departamentului de avaluare al CBRE Eurisko.

Potrivit raportului publicat de CBRE Eurisko, zona Pipera, preferata pentru cladirile de clasa B, va inregistra cea mai mare reducere a chiriilor pana la 12-13 euro/mp/luna.

Totodata, cresterea ofertei de pe piata va avea efecte mutiple, in primul rand supra-aglomerarea anumitor zone, cresterea standardelor si aplicarea unor concepte noi pe piata romaneasca si obtinerea de catre chiriasi a unor conditii contractuale mai avantajoase.

Nicolescu a mai declarat ca rata de neocupare pe piata de birouri a fost sub 1% pentru spatiile de clasa A si 3% pentru B.

De asemenea, cladirile finalizate in 2007 au avut la sfarsitul anului un grad de ocupare sub 1,5%.

"Nordul a continuat sa atraga si in 2007 cei mai multi chiriasi, iar in zona Pipera s-au realizat 34% din tortalul tranzactiilor din Bucuresti. In acelasi timp, zona de centru-nord a atras aproximativ 15% din tranzactii, iar cererea a fost alimentata in proportie de 30% de clienti din domeniul financiar bancar, urmat de IT&C, media si publicitate", a mai spus reprezentantul companiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Topul chiriilor spatiilor de birouri din Capitala: ce zone au crescut