Anuntul autoritatilor ca zona metropolitana va fi dispusa pe o suprafata de 185.000 de hectare de teren a scumpit terenurile din Cluj in medie cu circa 50% in 2007, arata ultimul raport al CB Richard Ellis/Eurisko privind piata imobiliara din Romania.
"In ultimii doi ani, in Cluj s-a inregistrat o crestere generalizata a preturilor terenurilor. Cele mai mari scumpiri au avut loc in 2007, in zona de sud a orasului. In momentul de fata, mai ales dupa ce a fost anuntat faptul ca zona metropolitana a Clujului va fi dispusa pe 185.000 de hectare, toate terenurile de la perifieria orasului sunt luate in calcul pentru dezvoltari imobiliare, in principal pentru construirea de blocuri sau case, in special in localitati precum Becas, Borhanci, Faget, Floresti si Apahida", sustin analistii imobiliari ai CBRE Eurisko.

Potrivit acestora, in 2007, preturile terenurilor din Cluj- Napoca au crescut in medie cu 40-50%, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata pana acum. Preturile au fost influentate direct de dezvoltarea locala si economica a zonei. Astfel, in zona centrala terenurile se vand cu 1.500-2.000 euro/mp, in zona semicentrala ajung la 1.000 euro/mp, la periferie se tranzactioneaza cu preturi cuprinse intre 100 si 350 euro/mp, iar in suburbii cu pana la 150 euro/mp.

Un alt oras in care preturile terenurilor au crescut semnificativ anul trecut a fost Craiova, unde preluarea uzinei de automobile de catre constructorul american Ford a determinat o crestere importanta a preturilor terenurilor din oras cat si din imprejurimi. "Preluarea Automobile Craiova de catre Ford a impulsionat in 2007 si piata terenurilor. Astfel, pe fondul asteptatei cresteri a cererii pentru terenuri din partea furnizorilor Ford, preturile in apropierea fabricii au crescut doar in ultimele trei luni ale anului cu 20%", mai arata raportul CB Richard Ellis/Eurisko.

O crestere semnificativa au inregistrat si preturile din zona centrala si semicentrala a Craiovei, in special ca urmare a interesului dezvoltatorilor de centre comerciale, se spune in studiu. Astfel, in 2007 preturile au ajuns la 700 de euro/mp pentru terenurile din zona Stadionului Central sau a Bulevardului Nicolae Titulescu si chiar la 1.000 de euro/mp pentru terenurile din zona centrala.

Compania Eurisko a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro, iar valoarea totala a tranzactiilor a depasit anul trecut 500 milioane de euro. In 2008, Eurisko si-a propus sa creasca cifra de afaceri cu 40%. Eurisko Consulting a fost achizitionata anul acesta, in urma unei tranzactii de 35 de milioane dolari, de catre compania de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri