Aproape un sfert dintre romani intentioneaza sa cumpere o proprietate imobiliara in urmatorii zece ani, dar in prezent doar 7,5% dintre acestia au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se arata intr-un studiu al UniCredit Tiriac Bank.
"Numarul mare de cumparatori potentiali, adica 50% este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectiva de crestere", se precizeaza in studiul prezentat ieri de Rozalia Pal, economist sef UniCredit Tiriac si Fabio Mucci (foto), economist UniCredit CEE.

Studiul a fost realizat pe 1.000 de persoane, cu varsta de peste 15 ani, care locuiesc in marile orase.

Principalul scop al achizitiei unei locuinte este uzul personal, in timp ce alte optiuni sunt inchirierea, pentru copii, pentru investitie si pentru a avea o a doua locuinta.

Achizitia unei a doua locuinte si cumpararea unei case ca forma de investitie sunt luate in calcul mai ales de persoanele in varsta si cu venituri mari.

In ultimii ani, preturile proprietatilor imobiliare au crescut intr-un ritm mult mai rapid decat salariile, iar acest lucru a dus la o inrautatire brusca a gradului de accesibilitate in cazul locuinelor, potrivit UniCredit Tiriac Bank.

Preturile imobiliare din Bucuresti sunt printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii capitalei fiind nevoiti sa plateasca echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpara un metru patrat construit, arata studiul UniCredit.

Astfel, un metru patrat intr-o locuinta deja folosita costa anul trecut in Bucuresti, in medie, 2.177 euro/mp, mult peste nivelul din Riga, unde aceeasi suprafata se vindea cu un an mai devreme, in medie, cu 1.372 euro. Pentru salariul mediu, UniCredit a luat in calcul datele privind castigurile medii pe anul trecut publicate de Institutul National de Statistica (INS).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri