Pe o piata dominata in tranzactii de austriecii de la Immoeast, francezii de la Ixis, olandezii de la ING RE si portughezii de la Sonae Sierra, primavara lui 2008 ii aduce in prim plan pe nemtii de la Deutsche Bank, care au incheiat o tranzactie record in real-estate-ul romanesc.

Compania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a achizitionat un proiect imobiliar in Bucuresti, care cuprinde ansamblul rezidential Upground si doua imobile de birouri dezvoltate de un grup de oameni de afaceri din Grecia si Marea Britanie, pentru 340 milioane euro. Tranzactia este cea mai mare de pe piata romaneasca.

"Proiectele au ca obiectiv construirea a doua cladiri de birouri si a doua cladiri rezidentiale situate in zona de nord a Bucurestiului, toate acestea fiind in prezent in curs de dezvoltare. Tranzactia este o vanzare-cumparare la termen (forward purchase), urmand ca proiectele sa fie achizitionate la finalizarea constructiei. Potrivit termenilor tranzactiei, Ioannis Papalekas, dezvoltatorul proiectului si reprezentantul vanzatorului, va participa la cumparare ca partener al RREEF cu 22%", potrivit firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care a asistat cumparatorul la realizarea tranzactiei.

Vanzatorul proiectelor a fost asistat de firma de avocatura Biris Goran.

"Este o tranzactie de referinta pentru piata romaneasca, cea mai mare si probabil cea
mai complexa tranzactie imobiliara finalizata pana acum in Romania. A fost o tranzactie complexa,
care pe langa componenta de real estate a implicat M&A, corporate, finance si aspecte fiscale," a declarat Gabriel Biris, partener, coordonatorul echipei Biris Goran implicate in aceasta tranzactie, echipa care a inclus si pe Ana Barbu si Christian Mindru, avocati in cadrul firmei.

Reprezentantii dezvoltatorului au declarat la finele anului trecut ca investitia alocata proiectului este de 260 de milioane de euro, urmand ca dupa finalizare aceasta sa aiba o valoare de piata de 460 de milioane de euro.

Upground a construit, in zona Fabrica de Glucoza, initial doua cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila de 100.000 de metri patrati, a caror constructie se va incheia in martie 2008, respectiv octombrie 2008. In paralel, dezvoltatorul imobiliar a construit, pe un teren de 16.000 de metri patrati, doua blocuri rezidentiale tip turn, cu 600 de apartamente si 800 de locuri de parcare.

Valoarea investitiei in constructia celor doua turnuri rezidentiale se ridica la 100 de milioane de euro. "Au venit investitori pentru a cumpara ambele cladiri rezidentiale, un bloc sau apartamentele aferente unei intrari. Este vorba de investitori din Marea Britanie, Grecia, Spania, dar si din alte tari", declara anul trecut managerul general Upground, Valentin Preda.

Pretul pe metrul patrat pentru apartamente porneste de la 1.600 euro, fara TVA, iar suprafetele locuintelor sunt cuprinse intre 97 si 400 de metri patrati. Cel mai ieftin apartament are un pret de 168.000 euro, fara TVA, iar cel mai scump 1,2 milioane euro, fara TVA.

Ansamblul rezidential va beneficia si de spatii comerciale, clinica medicala, gradinita, o banca, farmacii, cafenele si restaurante.

Complexul Upground va fi dat in folosinta la sfarsitul anului 2009. Proiectul este co-finantat de la Banca Romaneasca si de la Bancpost cu 150 de milioane de euro. Valentin Preda declara anterior ca Upground mai are in plan si alte proiecte imobiliare, atat in Capitala, cat si in alte orase din tara, investitorii detinand numeroase terenuri in sudul tarii.

Deutsche Bank, la prima tranzactie pe piata imobiliara romaneasca

Aceasta achizitie este prima pentru nemtii de la Deutsche Bank. RREEF Real Estate face parte din RREEF Alternative Investments, divizie care administreaza investitii alternative la nivel global in cadrul diviziei Deutsche Bank Asset Management.

RREEF Real Estate achizitioneaza si administreaza investitii in spatii comerciale si rezidentiale si in garantii imobiliare in numele clientilor sai, societati si persoane din intreaga lume.

Compania detine active de peste 48,9 miliarde de euro in intreaga lume, iar in Romania este implicata impreuna cu dezvoltatorul GTC in constructia a doua proiecte de locuinte in Bucuresti.

Top 4 tranzactii imobiliare

Pana la momentul intrarii nemtilor de la Deutshe Bank, locul I in clasamentul celor mai mari tranzactii incheiate pe piata locala era detinut de preluarea de catre Immoeast a centrului comercial Polus din Constanta, inca din faza de constructie, pentru 185 milioane de euro. Aceasta este urmata de mutarea fondului francez de investitii Ixis, care a intrat anul trecut pe piata locala prin achizitionarea cladirii America House, pentru 120 milioane euro.

Tranzactia prin care fondul de investitii austriac Immoeast a achizitionat parcul de afaceri S-Park din Bucuresti, dezvoltat de catre Primavera Development, pentru 101,5 milioane de euro, a coborat de pe locul trei pe pozitia a patra in topul celor mai mari tranzactii imobiliare.

Valoarea tranzactiilor cu proiecte imobiliare din Bucuresti a totalizat anul trecut 750 de milioane de euro, nivel apropiat celui din 2006, cea mai mare parte a proprietatilor instrainate fiind cladirile de birouri, potrivit unui studiu al Atisreal Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri