Un grup de investitori format din grupul Rompetrol, familia Patriciu si Immorent (societate membra a Erste Group), au creat un parteneriat pentru realizarea Smart City, ansamblu urbanistic a carei investitie este estimata la 300 milioane euro. Finantarea proiectului va fi asigurata de Erste Bank.
Dinu Patriciu declara, in urma cu doua luni, ca piata imobiliara cade in fiecare zi si ca nu este normal ca pretul locuintelor sa creasca in conditiile in care densitatea medie a oraselor din Romania este de trei ori mai mica decat denistatea medie a marilor orase europene.

"Piata imobiliara cade in fiecare zi pe nesimtite si nimeni nu recunoaste asta. Eu nu am nici un interes in acest sens, nu ma intereseaza sa investesc in piata imobiliara. Densitatea medie a oraselor din Romania este de trei ori mai mica fata de densitatea medie a marilor orase din Europa: 100 de locuitori la hectar fata de 300 de locuitori la hectar cat au celelalte orase din Europa. Nu e normal ca pretul locuintelor sa creasca in aceste conditii si sa fie asemanatoare cu preturile locuintelor din afara", sublinia Dinu Patriciu.

Smart City se doreste a fi unul dintre cele mai moderne proiecte arhitecturale din Europa si va fi situat la mica distanta de centrul Bucurestiului, in zona de nord, in apropierea lacului Baneasa. Suprafata intregului proiect va fi de 150.000 mp construiti.

Ansamblul va fi compus din cladiri de birouri de clasa A (50.000 mp), spatii comerciale si locuinte cu un standard ridicat (100.000 mp). Planurile Smart City includ si noul sediu al companiei Rompetrol - o cladire turn cu inaltimea de 110,7 metri care va putea deveni un punct de referinta al Bucurestiului ca asezare si volumetrie arhitecturala, dar si din punct de vedere al serviciilor oferite, precizeaza compania.

Toate constructiile vor folosi surse de energie alternativa, iar cladirile rezidentiale, celelalte spatii dedicate serviciilor si recreerii (banci, magazine, restaurante, cafenele, cluburi, gradinite) vor fi gandite astfel incat sa reduca folosirea zilnica a masinilor.

Cladirile rezidentiale vor avea la primele niveluri zone comerciale si parcari, iar ultimele etaje, terasate, vor fi amenajate ca si gradini. Intregul proiect se dezvolta in jurul unor artere pietonale separate de accesele auto si va avea in jur de 2500 de parcari subterane. Aproape jumatate din suprafata terenului va fi rezervata spatiilor verzi.

„Suntem siguri ca profesionalismul nostru si know-how-ul local, combinate cu bogata experienta a IMMORENT in fiecare etapa de dezvoltare a proiectelor imobiliare, cat si prestigioasa expertiza internationala si locala a arhitectilor, partenerilor si membrilor juriului care sunt pregatiti sa se alature eforturilor noastre, sunt ingredientele ideale ale unui proiect ce va fi recunoscut ca fiind de referinta si emblematic pentru dezvoltarea urbana a capitalei Romaniei", a declarat presedintele si directorul general al Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

Noul proiect va trebui sa fie unul dintre cele mai moderne din Europa, nu doar din Bucuresti, atat din punct de vedere arhitectural, cat si prin multitudinea serviciilor care se vor putea regasi in acest micro-oras. Din aceasta perspectiva, initiatorii acestui proiect au lansat un concurs international de arhitectura la care au fost invitate sa participe 8 firme: Foster + Partner (Anglia), Baumschlager Eberle P ARC ZT GesmbH (Austria), Neumann und Partner (Austria), Atelier 2 M Arhitectes + Arte Charpentier Arhitectes (Franta), Behnisch Architekten (Germania), Estudio Lamela Arquitectos (Spania), Rafael de La-Hoz, Architects (Spani2a), Costas Kondylisn si Partenerii LLP in parteneriat cu Alan Ritchie de la firma Philip Johnson – Alan Ritchie Architects (SUA). Castigatorul va fi desemnat la sfarsitul lunii iulie.

Pregatirea competitiei arhitecturale a fost asigurata de firma Quickborner din Germania, companie cu o vasta experienta in domeniu (din 1956) care a oferit consultanta Guvernului federal german pentru mutarea capitalei de la Bonn la Berlin, precum si pentru pregatirea competitiei arhitecturale privind vastul proiect “Erste Campus”, ce va fi realizat de Immorent la Viena.

„Puternica dezvoltare a economiei si cresterea puterii de cumparare, combinate cu nevoia de a ajunge din urma 15 tari ale Uniunii Europene sunt argumente in favoarea Romaniei, pozitionand-o ca o tara care beneficiaza de o piata esentiala pentru planurile strategice ale Immorent in Europa centrala si de est. Smart City nu este doar primul proiect care va fi dezvoltat in cooperare de Immorent in Romania ci, de asemenea, si cel mai mare din afara granitelor Austriei, al doilea ca marime dupa Erste Campus din Viena”, a spus membrul consiliului de administratie al Immorent, Gertrud Meisel - Ortner.

Immorent este o subsidiara detinuta in totalitate de Erste Bank Group si Sparkassen in Austria, dedicata ofertei de solutii complete pentru proiectele imobiliare, finantare, investitii si servicii. De la infiintare, din 1970, Immorent a planificat si definitivat peste 1.000 de proiecte comerciale, rezidentiale si cladiri administrative.

Concentrandu-se pe finantarea de proiecte imobiliare, Immorent si-a dezvoltat operatiunile si ofera astazi cele mai diverse servicii, de la planificare la implementarea constructiei, pe langa inchirierea de echipamente si spatii imobilare. Mai mult, Immorent dezvolta si vinde proiecte imobiliare -de la cele comerciale, la proprietati rezidentiale, in Austria si in alte 13 tari din Europa Centrala si de Sud - Est. In prezent, valoarea proiectelor dezvoltate totalizeaza mai mult de 1,2 miliarde euro.

Immorent Romania si-a inceput activitatea in 2005 devenind un specialist imobiliar ce ofera o gama larga de servicii in acest domeniu, cum ar fi leasingul, dezvoltarea de proiecte, managementul investitiilor, dar si numeroase servicii de constructii.

Grupul Rompetrol (The Rompetrol Group - TRG) este una dintre cele mai importante companii multinationale petroliere din Uniunea Europeana, dupa venituri. TRG are sediul in Olanda si operatiuni si active in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. TRG reprezinta o punte de legatura intre resursele de titei din Est si pietele de desfacere din Vest, asigurand un flux constant de materie prima si raspunzand nevoii consumatorilor de produse la standarde europene.

Principalele activitati ale grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera. Grupul are peste 9.000 de angajati in 13 tari. TRG urmareste sa devina una dintre cele mai mari companii petroliere din Europa si sa contribuie la securitatea energetica a Europei prin obtinerea unei pozitii puternice in bazinul Marii Negre si al Marii Mediterane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri