Romania ocupa locul IV in Europa la stocul de centre comerciale noi anuntate pentru 2008-2009, iar fata de stocul actual de 910 000 mp, in acest interval, proiectele anuntate vor insuma o suprafata de peste 1,8 milioane mp de centre comerciale noi, conform unui raport al Cushman & Wakefield.
Datele statisice arata ca, in acest domeniu, Romania este depasita doar de Rusia (3,2 milioane mp de proiecte noi), Ucraina (2,8 milioane mp) si Spania (1,98 milioane mp). Tara noastra depaseste, insa, in aceasta privinta tarile dezvoltate din vestul Europei, dar si vecini precum Polonia (1,5 milioane mp), Bulgaria (0.5 milioane mp), Cehia (0,3 milioane mp) si Ungaria (0,2 milioane mp).

Potrivit consultantilor imobiliari, boom-ul actual in dezvoltarea centrelor comerciale in Europa va continua cu peste 22 de milioane de metri patrati de centre comerciale noi anuntate pentru anul acesta si anul urmator, conform celui mai recent raport privitor la piata centrelor comerciale, "European Shopping Centres Report", al consultantului global in real estate, Cushman & Wakefield.

In Romania, daca in prezent avem 40,9 mp de centre comerciale la mia de locuitori, pentru ianuarie 2010 estimarile indica 127 de mp la mia de locuitori, ceea ce inseamna ca in perioda 2008-2009 asteptam inuagurarea a peste 86 de mp de centre comerciale noi la mia de locuitori.

“Principalul motiv pentru care tara noastra este atat de atractiva pentru dezvoltatorii internationali de centre comerciale este reprezentat de stocul extrem de redus de spatii comerciale moderne date in folosinta. Astfel, daca media din Uniunea Europeana este de peste 195 mp la mia de locuitori, in Romania avem doar 40,9, in timp ce Cehia are deja 158,5 mp la mia de locuitori, Polonia 142 mp la mia de locuitori, iar Ungaria 120 mp la mia de locuitori. Stocul redus, marimea pietei, cresterea economica si imbunatatirea puterii de cumparare din ultimii ani fac din Romania una din principalele destinatii pentru dezvoltatorii internationali, fapt demonstrat de numarul mare de proiecte anuntate”, a declarat directorul Cushman & Wakefield Activ Consulting, Razvan Gheorghe.

Anul trecut s-au inaugurat in total 8,2 milioane de mp in Europa, corespunzatori unui total de 320 de centre comerciale noi si 54 de extinderi. Dintre acestia, peste 256 000 mp de centre comerciale noi si extensii au fost inaugurati in Romania, fapt care reprezinta o marire a stocului cu 39,2% in 2007. In total in Europa vor fi inaugurati anul acesta putin peste 11 milioane de mp. Aceleasi numar este previzionat si pentru anul urmator, aducand totalul suprafetei de centre comerciale europene la 134 milioane mp pana la sfarsitul lui 2009, de la prezenta valoare de aproape 112 milioane mp, aceasta insemnand o crestere de 20%. Dintre acestia numai in Romania vor fi inaugurati peste 1,8 milioane de mp, tara noastra devansand din acest punct de vedere tari recunoscute pentru proiectele lor de retail precum Polonia, Cehia sau chiar Marea Britanie, aceasta din urma avand 1,2 milioane mp anuntati.

Cushman & Wakefield este una din cele mai mari companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Compania a fost fondata in 1917 si detine 221 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in 2007 prin preluarea companiei locale cu care colabora de peste 11 ani, Activ Consulting, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting, care a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro si vizeaza pentru anul acesta atingerea unei cifre de afaceri de opt milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri