Grupul, controlat de un om de afaceri saudit, Tarek Mohammed bin Laden, va investi cel putin 10 miliarde dolari in acest proiect si vrea sa obtina restul de bani de la alti investitori si institutii financiare, a declarat un director al companiei.

"Familia bin Laden este originara din Yemen. Acestia doresc sa lupte impotriva saraciei, somajului si sa lege regiunea Golfului Persic cu Africa musulmana", a spus reporterilor Issam Halabi, vicepresedintele pe afaceri tehnologice, cu ocazia unei conferinte de presa a care a avut loc luni la Dubai.

Podul, care este punctul central al proiectului de dezvoltare, va avea 28,5 kilometri (17,71 mile) si va deservi tranporturilor rutiere, feroviare, transportului gazelor naturale si a apei, a spus Halabi.

Grupul danez Cowi, consultant al proiectului de construire a unui pod care sa faca legatura intre Qatar si Bahrain, este consilier si in cadrul acestui proiect. Constructia va costa 14 miliarde dolari si va fi finalizata in mai multe etape care se se vor desfasura pe o perioada intre sapte si 15 ani, a spus Halabi.

"Vom avea un capital de baza de cel putin 10 miliarde dolari si 190 miliarde dolari din proiecte de finantare", a adaugat Halabi, care a mai mentionat ca investitorii privati vor participa la randul lor, in primul rand prin contracte de construire-operare-transfer (contracte BOT).

Citeste si:

Proiectul a starnit interesul unor companii precum Bechtel si Hewlett-Packard (SUA), Ericsson (Suedia) si Veolia Environnement (Franta), conform lui Halabi.

Bin Laden, fratele vitreg al leaderului al Qaeda, Osama bin Laden, vrea sa ofere adapost pentru 5 milioane de yemeniti si 1,5 milioane de locuitori din Djibouti.

Orasele “Noor”, ce vor fi construite de o parte si de cealalta a podului, vor include centre rezidentiale, comerciale, spitale si centre de divertisment, conform lui Halabi, si 1 million de locuri de munca vor fi create.

Yemen, una dintre cele mai sarace tari din afara Africii, s-a confruntat cu probleme din cauza somajului si a cresterii preturilor in sudul tarii, precum si cu lupte intre fortele guvernamentale si rebelii Musulmani siiti, in nord.

Middle East Development Singapore apartine Middle East Development. Firma desfasoara proiecte in Siria, Dubai si Yemen, conform site-ului companiei.