Volumul principalelor tranzactii imobiliare realizate in primele cinci luni ale anului in Romania a fost de circa 570 milioane euro, conform unei analize de piata a companiei imobiliare Atisreal.
"In T1-T2 din 2008 piata investitiilor a inregistrat un volum total al tranzactiilor de circa 570 milioane de euro. Cea mai importanta tranzactie din acest an pe piata din Romania a fost cea realizata de catre departamentul din cadrul diviziei Deutsche Bank Asset Managem, RREEF Real Estate. Acestia au achizitionat trei proiecte imobiliare (care au ca obiectiv construirea a doua cladiri de birouri si a doua cladiri rezidentiale situate in zona de nord a Bucurestiului) intr-o tranzactie in valoare de 340 milioane euro", sustin reprezentantii companiei imobiliare, citati de Wall-Street.

Potrivit Atisreal, in prima parte a anului, in Bucuresti au fost realizate numai tranzactii pe sectorul cladirilor de birouri si rezidentiale, in timp ce spatii de retail s-au tranzactionat doar in alte orase. In plus, in primul si al doilea trimestru din 2008, investitorii straini au fost principalii pioni pe piata locala a tranzactiilor, iar datele publicate de companie arata ca RREEF si fondul de investitii francez Natixis au acaparat 78% din totalul investitiilor din prima parte a anului in Romania.

"Instabilitatea de pe pietele internationale a facut ca accesul la sursele de finantare sa fie tot mai competitiv pentru investitori. In prima parte din 2008, fondurile de investitii au cautat tot mai mult proprietati cu yelduri (randamente, n.r.) ridicate", se mai spune in analiza Atisreal.

In privinta randamentelor investitiilor, in trimestrul trei si patru din 2007 acestea au inregistrat scaderi pana la 6,3 – 6,5%. In primele luni din 2008, tranzactiile realizate au indicat faptul ca yeldul pe segmentul de birouri a atins nivelul record inregistrat in primele doua trimestre din 2007 (6,6-6,8%), iar in cazul cladirilor de clasa B s-a incadrat intre 7,2%-7,5%. In ceea ce priveste yeldul pe segmentul spatiilor industriale acesta a scazut pe parcursul anului trecut, iar in 2008 a variat intre 8-8,5 in functie de tipul proiectului.

Atisreal a achizitionat recent compania Cornerstone International care a activat timp de sapte ani (n.r. pana in vara anului trecut) ca francizor al companiei CB Richard Ellis. Atisreal, divizia imobiliara parte a grupului francez BNP Paribas, detine 60 de birouri in Europa , dar a incheiat si partaneriate cu mai multe companii din America si Asia. Compania franceza a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 340 de milioane euro si a intermediat circa 5.000 de tranzactii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri