Desi la nivelul tranzactiilor imobiliare din Bucuresti, cererea pe segmentul rezidential este departe de a fi acoperita prin oferta existenta, iar investitorii si dezvoltatorii inca vad o piata demna de exploatat, agentiile imobiliare anunta o scadere din ce in ce mai mare a tranzactiilor imobiliare, ceea ce a provocat discutii despre un blocaj pe piata imobiliara, despre o scadere a preturilor si chiar despre o prabusire a pietei in urmatoarele luni.

„Daca s-ar face un sondaj, 90% din populatie, simpli privitori, dar si o parte din cei care lucreaza in aceasta industrie, ar afirma aceleasi lucruri. Toti au deja viziunea unui colaps, pentru ca acesta este perceptia generala, alimentata de mai multe declaratii contradictorii”, declara Irina Petrescu (foto), partener la agentia imobiliara Esop Consulting.

Toata acesta conjunctura a fost alimentata in timp de zvonistica. Oamenii au in continuare aceeasi nevoie de case, dar le este teama sa cumpere sau asteapta minunea mult vehiculata a scaderii preturilor, sustin reprezentantii Esop. Exista un numar impresionant de proiecte rezidentiale in derulare, dar foarte putine au fost deja date in folosinta, iar finalizarile anuntate pentru sfarsitul acestui an vor rezolva problema intr-un procent foarte scazut.

„Un mare avantaj pentru dezvoltatori este sa poata prezenta un alt proiect finalizat de ei, sa prezinte recomandari de la clientii care au cumparat. In ultimul an s-au scris pagini intregi despre cat de neseriosi sunt dezvoltatorii, cate promisiuni fac si cat de putine respecta. De aceea, nu ne confruntam de fapt cu o criza a pietei, ci cu un client mult mai pesimist si sceptic, care sta si astepta sa se intample o minune. In ceea ce priveste dezvoltatorii si promotorii proiectelor, acestia au o misiune mult mai grea de acum incolo: trebuie sa fie atenti la ceea ce promit si sa convinga prin seriozitate”, explica Irina Petrescu.

Citeste si:

Consultantul Esop crede ca, desi exista aceasta prima perceptie ca preturile vor scadea, alimentata de zvonuri, de exemplul SUA sau de declaratii hazardate, intrebarea logica ar trebui sa fie de unde ar putea veni aceasta scadere, in conditiile in care pretul terenurilor creste, pretul materialelor de contructie creste alarmant, forta de munca in constructii este in continuare o problema si, mai mult decat atat, bancile care finanteaza proiectele impun conditii tot mai severe. Concluzia logica a acestei analize este ca preturile nu vor putea decat sa creasca in urmatoarea perioada.

“Avand in vedere cererea de pe piata nesatisfacuta si in asteptare, presiunea exercitata de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructiile, este greu de crezut ca in toamna vor scadea preturile. Dimpotriva, analizele noastre sugereaza, pana in toamna, cresteri de 5 pana 10% la pretul locuintelor“ , a incheiat Petrescu.