Criza fortei de munca in constructii are un efect direct asupra evolutiei pietei imobiliare, ducand la intarzieri ale proiectelor si la costuri din ce in ce mai mari pentru dezvoltatori, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop.
„Criza fortei de munca in constructii are un impact major asupra sectorului imobiliar, conducand la o mare presiune ce se exercita asupra firmelor de contructie serioase, care nu fac fata sau chiar refuza lucrari. Toate acestea genereaza disfuctionalitati si intarzieri in constructia ansamblurilor noi”, explica Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

Potrivit datelor Patronatului Societatilor din Constructii, deficitul de forta de munca din sectorul constructiilor este estimat la circa 170.000 de muncitori., insa tot mai multi romani aleg calea strainatatii. Daca un muncitor in constructii castiga, in Romania, 300 - 400 de euro, iar in Italia aproximativ 1.000 de euro lunar, este normal ca forta de munca autohtona sa migreze spre tarile unde se castiga de pana la trei ori mai mult.

Criza din contructii nu inseamna doar disfuctionalitati si intarzieri, ci si costuri din ce in ce mai ridicate pentru dezvoltatori: cresterea costurilor cu forta de munca si cresterea alarmanta a preturilor materialelor de contructii.

„In conditiile in care cererea de locuinte de pe piata este nesatisfacuta si inca in asteptare, lipsa fortei de munca intarzie finalizarea proiectelor si, astfel, se exercita o presiune destul de mare asupra chiriilor si a costurilor privind constructiile. Chiar daca urmeaza aceasta perioada de vara si concedii in care ritmul vanzarilor incetineste, multi dintre dezvoltatori au in vedere acordarea de discouturi sau promotii. Estimam ca din toamna preturile locuintelor noi vor incepe sa creasca, intr-un ritm mai temperat, cei drept, de aproximativ 5-10%”, sunt de parere consultantii Esop.

In Romania, se estimeaza ca deficitul de muncitori este de 100.000 de persoane, jumatate fiind in constructii. Salariul mediu net a crescut, in aprilie, cu 90 de lei - 7,6% - fata de luna martie si cu aproape 300 de lei - 24,8% - fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 1.282 lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2008, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in termeni reali cu 32%, crestere evidentiata la toate tipurile de constructii, respectiv cladiri nerezidentiale (+33,9%), cladiri rezidentiale (+32,9%) si constructii ingineresti (+30,9%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri