Cea mai mare companie de credite ipotecare din Marea Britanie, HBOS, estimeaza ca pretul caselor va scadea cu 9% in acest an, desi grupul financiare, care detine si grupul Helifax, anuntase de curand ca declinul nu va fi atat de sever.

HBOS a anuntat astfel ca piata imobiliara britanica este in scadere, iar numarul tranzactiilor din acest an a scazut cu 45% fata de 2007, potrivit BBCNews.

Aceste declaratii vin inainte de a lansa o emisiune de actiuni prin care urmareste sa obtina 4 miliarde de lire sterline de la actionari. In luna februarie, HBOS anunta ca pretul caselor in 2008 va fi stabil. Apoi, in luna aprilie, Helifax preconiza ca pretul caselor “va cunoaste o scadere foarte mica”.

Surse din Asociatia Nationala a Constructorilor anuntau ca pretul caselor va cobora cu 4,7% in primele cinci luni ale anului, si cu 3,2% in urmatoarele trei luni. HBOS a mai anuntat ca prabusirea preturilor la case a ajutat la stergerea multor datorii ce puteau provoca datorii periculoase, si a adaugat ca s-a resimtit o urcare a nivelului de ipoteci arierate (imprumuturi restante, a caror scadenta nu a fost respectata).

Proportia ipotecilor arierate a crescut de la 1,3%, la sfarsitul lunii decembrie, la 1,43% la sfarsitul lunii mai. Restantele in imprumuturile imobiliare au crescut de la 1,16% la 1,22%. Totusi situatia este mult mai grava in cazul ipotecilor individuale, care se ridica cu 13% fata de toate celelate imprumuturile bancare.

Persoanele datornice nu au prezentat o dovada reala a capacitatilor financiare pentru a plati datoriile inainte de a admite aceste imprumuturi, iar restantele dintre ele au crescut de la 2,51% la 3,11%. Banca sustine ca profitabilitatea din aceste ipoteci se va imbunatatii anul viitor. Analistii bancii au adaugat ca diminuarea activelor nete legate de criza creditelor a crescut de la 58 milioane lire sterline la 1 miliard lire sterline de la sfarsitul lunii martie.

HBOS a mai adaugat ca “banca nu a fost imuna in fata dislocatiilor financiare de pe pietele financiare” si au adaugat faptul ca “au fost gata sa demonstreze o performanta elastica in 2008”. Analistii sunt de parere ca strategia HBOS va ajuta daca emisiunea de actiuni va fi un succes.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Demotivational, cu George Bonea: Online-ul romanesc? FOARTE misogin!