Asociatia Investitorilor Straini din Real Estate(AFIRE), o asociatie non-profit, a alcatuit o lista cu cele mai bune locuri din lume pentru dezvoltarea afacerilor imobiliare, arata un clasament publicat de Forbes. AFIRE a oferit celor 200 de membri care detin active de 700 miliarde de dolari in real estate, unde sunt cele mai bune oportunitati de investitii si de recuperare a investitiilor.
Locul 1: New York

New York sufera de aceleasi „boli” ca si Londra: crestere lenta a economiei nationale, scaderea vanzarilor pe segmentul rezidential si o prabusire a ratei de absorbtie in sectorul comercial.

Potrivit companie londoneze de investitii imobiliare Newmark Knight Frank, chiriile in cele mai scumpe zone din Park Avenue si Rockefeller Center au scazut cu doua pana la patru procente. Cu toate acestea, investitorii pariaza pe termen lung pe New York si cauta sa incheie cat mai multe tranzactii pe aceasta piata extrem de volatila.

Locul 2: Londra

Dintotdeauna una dintre cele mai atractive piete pentru investiile imobiliare, Londra a inregistrat o atenuare in sectoarele rezidential si comercial. Conform Land Registry, numarul tranzactiilor a scazut cu 10% in ultimul an, iar reprezentantii companiei Knight Frank sunt de parere ca si volumul creditelor ipotecare a scazut cu 30%.

Un Produs Intern Brut, care a coborat cu 0,4% in primul trimestru si o inflatie peste asteptarile guvernului sunt elemente ingrijoratoare pentru investitorii din piata imobiliara londoneza.

Locul 3: Washington

Piata rezidentiala din D.C. a suferit din cauze variate, de la dezvoltari inghesuite la imprumuturi sarace, cele mai dezavantajate zone fiind cele de la periferie, care mai tarziu au atras atentia fondurilor de investitii, aflate in cautare de “chilipiruri imobiliare”.

Nordul statului Virginia este de o nota particulara, avand spatii mai putin costisitoare decat Washington D.C. si fiind formata din cateva dintre cele mai bogate tinuturi, un factor important in dezvoltarea pietei de retail

Locul 4: Paris

Jucatorii internationali continua sa investeasca sume considerabile in Paris, in special in piata spatiilor de birouri, unde rata de neocupare este intotdeauna scazuta, potrivit companiei londeneze Knight Frank. Nivelul chiriilor in CBD (Central Business District) se mentine ridicat, cererea nefiind acoperita, iar numarul constructiilor aflate in derulare fiind destul de scazut. Zona La Defense, unde se afla mai multe constructii, iar rata de neocupare este mai ridicata, este slab apreciata.

Locul 5: Shanghai

In ceea ce priveste orasele din China, in Shanghai, chiriile pentru spatiile de birouri si preturile locuintelor au crescut, apropiindu-se de nivelul celor din Hong Kong. Cu toate aceastea, Shanghai continua sa se dezvolte, iar investitorii raman atrasi de potentialul pietei.

Un bun exemplu il reprezinta segmentul rezidential: in Hong Kong, preturile pe metru patrat sunt de opt ori mai mari decat cele din Shanghai, insa chiriile pentru aceleasi locuinte sunt doar de trei ori mai mari. Astfel, pe piata rezidentiala, in Shanghai, preturile au un ritm de crestere de 7%, in timp ce in Hong Kong ritmul este de 3,3%, potrivit datelor companiei Knight Frank.

Locul 6: Tokyo

Economia Japoniei a beneficiat de pe urma lipsei de expunere in criza de subprime si, in timp ce, la nivel global randamentele erau comprimate, Japonia a devenit o piata stabila, cu o inflatie scazuta, fiind un pariu sigur pentru investitorii imobiliari.

In timp ce in Vietnam si China inflatia a fost de 19%, respectiv 9%, in Japonia, nu au existat miscari bruste, rata inflatiei mentinandu-se la un nivel de 1%. Acest lucru a servit si pentru a demostra investitorilor straini ca, pe termen lung, problemele de natura economica sunt tinute sub control.

Locul 7: Singapore

Pe piata rezidentiala, ritmul de crestere a preturilor a incetinit, ca efect al volumului redus de tranzactii. Comparativ cu primul trimestru din anul trecut, in 2008, vanzarile locuintelor au scazut cu 47%, conform companiei imobiliare Knight Frank.

In schimb, pe piata de retail, situatia este cu totul diferita, veniturile din turism si cheltuieli de consum fiind tot timpul ridicate, iar dezvoltarea turismului medical facand ca unele proprietati sa inregistreze cea mai rapida apreciere din intreaga tara.

Locul 8: Munchen

Ceea ce place cel mai mult in Munchen este sectorul birourilor. Potrivit companiei Knight Frank, ratele de leasing sunt cele mai ridicate din istorie, in mare, datorita puternicelor investitii straine captate de oras. Fata de anul 2005, cand s-au investit 2,6 miliarde de dolari, in 2007 s-au investit 10 miliarde de dolari in piata de real estate a orasului.

Locul 9: Sydney

Industria si economia materialelor australiene a alimentat mult dezvoltarea Asiei si, atat timp cat pretul utilitatilor continua sa creasca, viitorul pare luminos. Produsul national brut al New South Wales a crescut cu 0,5% in anul 2006, dar a trecut valul de 3% in 2007, conform Access Economics, un grup australian de analiza financiara.

Cresterea continua macro economica reprezinta auspicii bune pentru randamentul inchirierii pe piata rezidentiala, comerciala si industriala, desi, de obicei, cetatenii considera ca piata imobiliara le ofera cele mai greu accesibile locuinte din istoria tarii.

Locul 10: Hong Kong

In timp ce constructiile rezidentiale au preturi pe metru patrat care ar face pana si un New York-ez sa roseasca, segmentul critic pentru real estate in Honk Kong este reprezentat de spatiile de birouri , intrucat orasul este unul dintre capitalele financiare ale Asiei.

Nu este un lucru grav faptul ca “insulita” este atat de dezvoltata incat, din cauza lipsei de spatiu, oferta vine mai tarziu decat cererea.. In timp ce chiriile pentru locatiile principale au coborat intre 2 si 5 % din luna martie si pana in prezent, chiriile in Traditional Center si in Cheung Sha Wan, de exemplu, au crescut pana la 35% si 52 %, potrivit consultantilor Knight Frank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri