Chiriile pentru apartamentele cu doua camere au crescut in medie cu 22% in ultimul an, in timp ce chiria medie pentru o garsoniera a crescut cu 19%, de la 328 euro la 390 euro, singurele stagnari de preturi fiind inregistrate de chiriile apartamentelor cu trei si patru camere, potrivit monitorizarii AnunturiParticulari.ro.
„Pentru apartamentele cu trei si patru camere, chiriile au ramas practic pe loc, motivul fiind cererea mai mica. Chiria pentru acest tip de apartamente este echivalenta cu o rata la banca, prin urmare majoritatea persoanelor care dispun de o asemenea suma se orienteaza catre un credit pentru cumpararea unui imobil. Un alt motiv este numarul mai mic de apartamente cu trei si patru camere scoase la inchiriere, in Bucuresti fiind multe blocuri in care nici nu exista apartamente de patru camere”, ne-a explicat Silvia Vilceanu (foto), General Manager AnunturiParticulari.ro.

Acelasi raport arata ca, fata de iunie 2007, in iunie 2008 au fost scoase la inchiriere cu aproape 45% mai multe apartamente cu doua camere si cu aproximativ 35% mai multe apartamente cu trei camere. Pe segmentul de inchirieri garsoniere, cresterea numarului de oferte a fost de 33%.

„Blocajul de pe piata tranzactiilor imobiliare pe segmentul locuinte vechi a dus la cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor. Proprietarii incearca astfel sa isi amortizeze investitia prin sumele incasate din chirii, avand in vedere scaderea constanta a preturilor de vanzare si dificultatea crescuta a vanzarii. Insa intrarea unui numar semnificativ mai mare de imobile pe piata inchirierilor a permis pastrarea constanta a preturilor, echilibrand presiunea provenita de la cei care ar fi dorit sa achizitioneze un imobil dar nu isi mai pot permite”, a adaugat reprezentantul AnunturiParticulari.ro.

Potrivit monitorizarii, in primele sase luni ale acestui an, piata inchirierilor imobiliare a fost caracterizata de stabilitatea preturilor, stabilitate creata de un echilibru constant intre cerere si oferta.

„Pe perioada verii nu se inregistreaza scaderi de preturi, ci o stagnare a pietei. Aceasta stagnare este determinata de o asteptare a majorarii preturilor din septembrie, odata cu venirea studentilor. Daca luam in considerare evolutia pietei in anii trecuti, chiar daca la prima vedere tranzactiile intra in concediu, multi proprietari evita aglomeratia de pe piata inchirierilor care se produce in general in septembrie. Prin urmare, in lunile de vara, atat cererea cat si oferta sunt la limite mai reduse”, ne-a spus Silvia Vilceanu.

Statistica reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate doar de persoanele particulare in toata presa scrisa centrala si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Numarul de oferte reprezinta numarul de oferte noi aparute pe piata si nu reprezinta numarul tuturor ofertelor existente pe piata.

AnunturiParticulari.ro a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet, intre 500 si 4.000 de anunturi publicate zilnic, dintre care o medie de 700 anunturi contin oferte aparute pentru prima data, fiind un instrument folosit de peste 700 de agentii imobiliare din Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri