Notarii, despre cum poate fi instrainat dreptul de proprietate asupra unui imobil

Reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania sustin ca dreptul de proprietate asupra unui imobil, fara terenul aferent, poate fi instrainat prin alte acte decat cele autentice, aceasta posibilitate existand inca de pe vremea comunismului.

“Atunci, dreptul de proprietate asupra imobilelor se putea transmite in baza actelor sub semnatura privata – chitantele – si stim prea bine cu totii care a fost consecinta juridica a acestora: cresterea numarului de procese pana la aglomerarea peste normal a instantelor si, de aici, durata excesiv de lunga in care cineva reusea sa dobandeasca dreptul de proprietate”, se arata in comunicatul UNNPR.

Potrivit notarilor, in prezent, incheierea unor tranzactii imobiliare fara forma autentica ar creea “efecte care pot fi dezastruoase intr-o Romanie membra a Uniunii Europene, unde siguranta circuitului juridic al imobilelor ar trebui sa fie o preocupare permanenta a fiecaruia dintre noi”

“Este falsa ideea prin care se sustine ca prin incheierea unui contract de vanzare cumparare in forma neautentica, urmat de o eventuala hotarare judecatoreasca care sa dispuna intabularea dreptului de proprietate pe numele cumparatorului, s-ar plati taxe mai mici. Aici apare capcana pentru vanzator si probleme mai tarziu si pentru cumparator deoarece Codul Fiscal prevede ca se va incasa impozit pe tranzactie imobiliara de 2 sau 3% si de la vanzatorii care instraineaza dreptul de proprietate prin alte acte decat cele notariale, in speta prin hotarare judecatoreasca, instanta trebuind sa comunice hotararea organului fiscal competent pentru ca acesta sa dispuna perceperea impozitului”, se mentioneaza in comunicat.

In plus, taxa de timbru a unei astfel de cereri adresate instantei este de 10% din valoare, la care se mai adauga onorariul avocatului plus TVA.

“Poate cea mai importanta consecinta cu caracter negativ este faptul ca, instanta sesizata cu pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare cumparare sau care sa dispuna intabularea dreptului de proprietate in baza unui contract nautentic nu verifica intotdeauna situatia juridica a imobilului in cauza”, se mai arata in comunicat.

Notarii sustin ca, in afara prejudiciilor create cetatenilor de asemenea practici, pe langa evaziunea fiscala generata de neplata impozitului pe venitul din tranzactii imobiliare, plata onorariului avocatial catre persoane care nu au o asemenea calitate, clientul respectiv poate fi pus in situatia de aface drumuri la Parchet pentru evaziune fiscala privind impozitul pe venitul din onorarii.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri