August, ultima luna de vara, a adus un volum mai scazut de tranzactii, care se reflecta si in evolutia preturilor pe segmentul rezidential. In fata dezinteresului aratat de catre clienti si pregatindu-se pentru cea mai aglomerata perioada a anului, toamna, proprietarii de apartamente au scazut preturile, se arata in analiza Colliers.

„Anul 2008 a fost atipic fata de ce am vazut pana acum si nu este vorba doar de perioada verii. Fata de 2007, cea mai importanta schimbare a fost atitudinea cumparatorilor fata de piata rezidentiala, alimentata pe parcursul anului si de zvonurile legate de scaderea preturilor si conditiile bancare”, ne-a declarat Calin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.

Potrivit analizei Colliers, scaderea indicelui BREI nu a fost resimtita de toata piata, Sectorul 1 inregistrand a doua crestere consecutiva, pana la nivelul de 2.285 euro/mp, cu 2% mai mult decat in luna iulie si cu 13% mai mult fata de acum sase luni.

Cele doua componente, BREI-Nou si BREI-Vechi, s-au comportat diferit in luna august: BREI-Nou a pastrat pentru a patra luna aceeasi valoare, 1.909 euro/mp, aceasta fiind cea mai mare valoare inregistrata pana in prezent.

„Valoarea din luna august a BREI-Vechi (1.744 euro/mp) este cu aproximativ 20% mai mare fata de media apartamentelor vechi din aceeasi perioada a anului 2007. Cu toate astea, 1.744 este o valoare cu 10% mai mica decat cea mai mare valoare inregistrata de indice pana in prezent, respectiv valoarea lunii martie 2008 (1.951 euro/mp)”, a mai explicat Calin Bucur.

Citeste si:

O corectie severa de pret a aparut in Sectorul 2, unde pe segmentul apartamentelor vechi, preturile au scazut cu 9%. Tot pe segmentul locuintelor vechi, Sectoarele 3 si 5 s-au depreciat cu cate 6%, in timp ce Sectoarele 6 si 4 cu doar 1%.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.