22 Septembrie 2008

Povestea unui proiect imobiliar: De la propria casa, la un ansamblu de 600.000 de euro

Ionut Copoiu si Mirela Rus au 29, respectiv 35 de ani, iar impreuna au in dezvoltare un proiect imobiliar de 600.000 de euro, Family Villa, cu opt apartamente, situat in zona Prelungirea Ghencea. Vizavi, cei doi si-au construit initial propria casa, folosind apoi experienta pentru proiectul Family Villa.

Banii economisiti pentru garsoniera, investiti in cumpararea terenului

In urma cu trei ani si jumatate, a fost cumparat terenul pentru constructia casei proprii, impreuna cu alti doi prieteni, iar la putin timp, vazand cum zona capata tot mai mult potential, Mirela si Ionut, impreuna cu o alta familie de prieteni, au achizitionat terenul de vizavi, pe care construiesc astazi ansamblul Family Villa.

„Cand am cumparat terenul, totul era un morman de gunoaie, strada arata ingrozitor, nefiind asfaltata. Insa atunci preturile cresteau de pe o zi pe alta, iar eu aveam pusi deoparte 15.000 de euro pentru a-mi cumpara o garsoniera. Am tot amanat si garsonierele au depasit 20.000 euro. Asa am fost obligat sa cumpar un teren, nu mai conta unde”, povesteste Ionut Copoiu, la doi ani dupa aceasta decizie.

Pentru propria casa, cei patru prieteni au cumparat un teren de 500 m.p. dintr-o suprafata totala de un hectar, iar investitia in constructie a fost de aproximativ 250 euro/m.p. la rosu. Pe masura ce constructia locuintei a avansat, intreaga zona s-a transformat si noi santiere de constructii au luat locul mormanelor de gunoi.

„In urma cu doi ani, am cumparat si terenul pe care dezvoltam astazi Family Villa. Nu mai aveam bani, insa am facut si eu un imprumut, o familie de prieteni au facut si ei altul, si toti patru am cumparat terenul, cu ideea de a-l vinde cand vor creste preturile. Atunci nu aveam planuri de a construi, dar stiam ca strada se va asfalta, ca se vor mai construi case in jur si era imposibil sa nu creasca preturile”, explica Mirela Rus.

Terenul pe care se construieste Family Villa are o suprafata de 618 m.p., iar in ultimii doi ani, valoarea sa a crescut considerabil.

Valoarea terenului s-a dublat, insa nu am mai vrut sa vindem

Desi ulterior terenul si-a sporit valoarea, cei doi tineri au decis sa nu il mai vanda si au ales sa construiasca un mic proiect imobiliar, avand aceiasi arhitecti cu care lucrasera la propria casa.

„Studiind piata, era evident ca un teren pe care nu este construit nimic va aduce un profit mai mic decat unul pe care construiesti, in cazul in care stii sa construiesti. Lucrand cu cei doi arhitecti tineri, care ne-au proiectat casa, le-am aratat terenul si i-am intrebat ce putem dezvolta”, afirma Ionut Copoiu (foto).

Familia de prieteni cu care au cumparat terenul va primi unul dintre cele opt apartamente, situat la parter, iar din cele sapte ramase, Ionut si Mirela intentioneaza sa pastreze doua, pentru a le inchiria.

„Am luat mai multe credite pe persoane fizice, am riscat tot si am ipotecat viitoarea nostra casa cu tot cu teren. Dupa opt-noua luni, am obtinut autorizatia de constructie, si in aceasta primavara am inceput lucrarile. Am primit apoi oferte de cumparare, pentru teren si proiect, insa am vrut sa luam provocarea in piept”, spune Ionut.

Family Villa va avea opt apartamente cu doua si trei camere, dispuse pe parter, doua etaje si mansarda. Trei apartamente au fost deja vandute, la preturile de 1.100, respectiv 1.200 euro/m.p.

Blogul, metoda principala de promovare

Pentru a promova proiectul si a pastra legatura cu viitorii cumparatori, cei doi au creat si un blog, apartamente-in-vila.ro, Ionut ocupandu-se de detaliile tehnice ale proiectului, iar Mirela de partea de comunicare.

„Initial, doar eu eram pasionata de bloguri, insa dupa ce l-am molipsit si pe Ionut, am decis sa facem un blog, pentru un dialog permanent cu cumparatorii. Targetul nostru il reprezinta tinerii, care sunt online o mare parte din zi si le putem explica astfel lucrurile direct, intr-un limbaj de zi cu zi. Am incercat si promovarea in presa traditionala, insa nu a dat rezultate, pentru ca nu acolo sunt cumparatorii nostri”, explica Mirela Rus.

Pe blog, cei doi dezvoltatori scriu in medie o data pe saptamana, pun poze cu evolutia proiectului si raspund la intrebarile cititorilor, actualizand si oferta de preturi.

„Avem contracte cu mai multe agentii, insa nici un apartament nu a fost vandut prin agentie, ci direct prin noi. Am dedus din comportamentul agentiilor ca multi dezvoltatori nu obisnuiesc sa isi plateasca comisioanele, deoarece agentiile sunt foarte speriate in aceasta privinta”, mai spune Ionut.

Vom dezvolta un proiect asemanator la Slobozia

Proiectul Family Villa va fi livrat in luna martie a anului viitor, iar apoi cei doi vor accepta o noua provocare in domeniul imobiliar.

„Mai avem un plan pentru o constructie de acelasi gen, pe un alt teren, in Slobozia, orasul nostru natal. Vom incepe constructia dupa finalizarea acestui proiect si estimam o investitie de 570.000 euro. Va fi tot o vila cu doua etaje, cu sase-opt apartamente si vom lucra cu aceiasi arhitecti”, afirma Ionut.

Ionut Copoiu a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, fiind la baza inginer electronist. Dupa ce a lucrat timp de un an in Anglia, s-a intors in tara si a investit banii obtinuti intr-o firma de prefabricate din beton, din Slobozia. Mirela Rus are o experienta de 14 ani in presa, iar acum lucreaza in PR.

„Daca cineva ar vrea sa construiasca un proiect, l-as sfatui sa nu se intinda mai mult decat trebuie ca valoare a investitiei si sa se bazeze pe flerul propriu, fara a asculta prea mult analistii si agentiile imobiliare, pentru ca parerile lor sunt impartite si de multe ori piata ii contrazice”, explica Ionut.

In ceea ce priveste factorul determinant, acesta se rezuma la ambitia de a reusi, de a crede in tine si in ceea ce poti realiza.

„Trebuie sa fii ambitios si sa duci proiectul pana la capat. Daca la primele trei nopti nedormite as fi renuntat si as fi vandut proiectul, castigam cateva zeci de mii de euro... dar apoi nu mi-ar fi ramas decat sa-l vad zilnic cum se inalta construit de altcineva”, incheie Ionut Copoiu.


Citeste si