Vanzarile de apartamente in stadiul de proiect au scazut in Bucuresti la 65-70% in acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut, sustin reprezentantii agentiei imobiliare Re/Max.
"Vanzarile de locuinte noi au avut un trend descrescator in acest an, chiar si rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in functie de proiect. In Bucuresti, de exemplu, ponderea apartamentelor vandute in stadiul de proiect a scazut la cca 65-70% in acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut", potrivit lui Andrei Marinescu, Broker/Owner Re/Max Magnum, agentie care apartine retelei Re/Max.

In perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidentiale s-au vandut in stadiul de proiect, dezvoltatorii lansand lucrarile de constructie doar dupa ce atingeau un procent ridicat de vanzare, afirma consultantii Re/Max.

Multe dintre proiectele de mari dimensiuni lansate in anii trecuti au vandut primele stadii inca din faza de proiect, insa, in acest an, desi preturile nu au inregistrat evolutii similare celor ale apartamentelor vechi, dinamica vanzarii apartamentelor noi a incetinit, ca si in cazul imobilelor vechi.

"La Bacau, vanzarile in stadiul de proiect au ajuns la numai 15%, in 85% din cazuri cumparatorii preferand locuinte finalizate sau la rosu. Dezvoltatorii au stat ceva timp in expectativa in ceea ce priveste Bacaul, dar in ultimele 12 luni au fost lansate cateva proiecte importante- ansamblul rezidential Poiana Noua. Insa, in acelasi timp, deoarece preturile locuintelor noi sunt destul de mari pentru veniturile din Bacau, respectiv 800 - 1.000 euro/mp, oamenii vor sa vada ceea ce cumpara, vor sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste finisajele interioare etc.", a declarat Dan Toderasc, Broker/ Owner Re/Max Best, Bacau.

O situatie asemanatoare se inregistreaza la Pitesti, unde 80% din apartamentele noi sunt vandute dupa finalizare sau in stadii avansate de constructie, iar numarul de cumparatori a crescut cu circa 25% in acest an fata de 2007.
De cealalta parte, din cauza numarului extrem de redus de ansambluri rezidentiale lansate fata de cererea pietei, la Cluj-Napoca, circa 60% din cumparatori au preferat achizitionarea in stadiul de proiect, iar la Brasov- 80%.

Re/Max Romania face parte din reteaua imobiliara Re/Max. Infiintata in anul 1973 in SUA, RE/MAX s-a extins in intreaga lume si este prezenta in 65 de tari si cuprinde peste 120.000 de agenti lideri in vanzari. Re/Max Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania, cu 115 agenti in 25 de birouri active.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri