Potrivit presedintelui AOAR, unii dezvolatori imobiliari inregistreaza intarzieri la vanzarea locuintelor si sunt nevoiti sa apeleze la refinantari din partea bancilor. Acestea din urma selecteaza in general proiectele in functie de locatie, iar un proiect situat intr-o zona mai buna are mai multe sanse sa fie finantat.

Florin Pogonaru considera ca pretul apartamentelor din zonele periferice va continua sa scada. "Exista dezvoltatori care au finantari de 20% asigurate din surse propri, iar restul trebuie sa obtina de la banci", a spus presedintele AOAR.

De asemenea, Monica Tatoiu, membru AOAR, considera ca este ilogic sa presupunem ca economia romaneasca nu va fi influentata de criza financiara de la nivel global. "Sectoarele care au contribuit la cresterea produsului intern brut sunt sectoare care au nevoie de finantare. Finantarea o obtin de la bancile din Romania, care apeleaza la resursele bancilor mama din strainatate, care sunt afectate de criza financiara", a spus aceasta.

Totodata, vicepresedintele AOAR, Constantin Bostina, a subliniat faptul ca mai bine de jumatate din PIB-ul Romaniei este dat de servicii si constructii, doua sectoare necompetitive din punct de vedere economic si care au nevoie de finantari. In opinia acestuia, Romania trebuie sa mentina anual o crestere economica de 4% peste media UE pentru a fi competitiva.

Printre prioritatile AOAR, anuntate pentru urmatorii patru ani, se numara reducerea consumului prin masuri fiscale, care sa stimuleze economisirea, cu un accent important pe primele oferite pentru cumpararea de locuinte. De asemenea, membrii AOAR vor milita pentru o flexibilizare a pietei fortei de munca prin programe de pregatire si reinsertie pe piata muncii, precum si informatizarea administratiei publice si reducerea numarului de functionari.

Citeste si:

Saptamana trecuta AOAR a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa faca public proiectul bugetului de stat pentru anul 2009, precum si o dezbatere publica pe tema bugetului de stat previzionat pentru anii 2010-2013.

Oamenii de afaceri considera ca dezbaterea publica a Bugetului de stat pentru anul 2009, ca si pentru perioada pana in 2013, va obliga partidele politice sa se pronunte clar asupra viitorului regim fiscal din Romania.

De asemenea, Asociatia reaminteste obligatia Romaniei, ca stat membru al UE, de a prezenta public bugetul de stat pentru o perioada de minim 3 ani, ca masura cuprinsa in Planul National de Reforma, document analizat de Comisia Europeana.

AOAR argumenteaza, totodata, ca publicarea si dezbaterea bugetului previzionat pentru anii 2010-2013 reprezinta o baza fata de optiunea adoptarii monedei euro in 2014 si respectarea masurilor cuprinse in Programul de Convergenta, adoptat de Guvern.

De asemenea, oamenii de afaceri sustin ca este necesara imbunatatirea semnificativa a sistemului de cheltuire eficienta a banului public, prin eliminarea rectificarilor bugetare si prin reducerea structurilor birocratice.