Randamentele medii au crescut in primul semestru pe toate segmentele pietei de real estate dupa 5 ani succesivi de evolutie descrescatoare, ca urmare a incertitudinii generale de pe piata, coroborata cu disponibilitatea limitata a finantarilor si scaderea capitalizarii pentru unele companii.
"Randamentele pentru spatiile de calitate sunt in crestere. Pentru birouri acestea au crescut de la 6% in semestrul 1 din 2007 pana la 6,5-6,75% in prezent, in timp ce pentru birourile de clasa B randamentele sunt mai mari, atingand 7,75-8,25% de la nivelul de 7,5-8% atins in primul semestru din 2007. O evolutie similara a fost inregistrata de randamentele pentru centrele comerciale si proprietatile industriale, care au crescut cu 50-75 puncte procenuale, atingand in prezent 7,5-7,75%, respectiv 8,25-8,75%", sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Atisreal.

Acestia mai spun ca trebuie totusi mentionat faptul ca nu au fost incheiate tranzactii care sa sustina cifrele de mai sus, randamentele mentionate reprezentand atat informatiile disponibile pe piata, cat si asteptarile vanzatorilor si cumparatorilor.

Potrivit consultantilor imobiliari in conditiile unor previziuni pesimiste, primul semestru din 2008 s-a dovedit a fi o perioada de crestere a volumului investitiilor. Totusi, acestia recunosc ca pentru mai multe tranzactii ce au avut un impact semnificativ asupra evolutiei pietei in 2008 negocierile au fost initiate in cursul anului trecut.

Altfel, in semestrul 1 din 2008 volumul total al investitiilor s-a ridicat la 596 milioane euro, o crestere de 50% comparativ cu primul semestru din 2007. In contrast cu evolutia pietei din anii precedenti, cand tranzactiile s-au concentrat in primul rand pe segmentul spatiilor de birouri, in 2008 majoritatea tranzactiilor au vizat proiecte mixte, care au reprezentat 57% din volumul total al investitiilor.

Pe piata birourilor valoarea totala a tranzactiilor a fost de 36 milioane euro, nivel similar cu cel atins pe segmentul spatiilor rezidentiale. Segmentul spatiilor comerciale a fost cel de-al doilea din punct de vedere al valorii investite in primul semestru al acestui an, cu aproape 185 milioane euro investiti exclusiv in centre comerciale, in timp ce in semestrul 1 al anului trecut nu s-au inregistrat tranzactii de investitii cu spatii comerciale in Bucuresti.

Datele statistice ale Atisreal mai arata ca investitorii germani au fost foarte activi pe piata locala in ultimele luni, ajungand in prezent sa reprezinte 20% (aproximativ 591 milioane euro) din valoarea totala a investitiilor inregistrate din 2003 pana in prezent. Alti investitori au obtinut o cota de piata mai mica de 10%.

Investitorii din Portugalia si Marea Britanie au reprezentat 8% respectiv 5% din volumul total al investitiilor in primele 6 luni ale acestui an. In timp ce fondurile din Marea Britanie s-au implicat in tranzactii cu spatii de birouri si rezidente cu sume mai mici comparativ cu cele investite in anii precedenti, dezvoltatorul portughez Sonae Sierra a achizitionat 50% din proiectul Parklake Plaza, un centru comercial dezvoltat de Caelum Development.

Previziunile consultantilor arata ca desi efectele crizei sub-prime din Statele Unite au fost resimtite de economia mondiala, caracteristicile fundamentale relativ stabile ale pietei si cresterea economica sustinuta arata ca Romania ofera inca oportunitati investitionale atractive si pe viitor.

"In ciuda evolutiei actuale pozitive a pietei locale de investitii, investitorii vor continua sa ramana prudenti, adoptand o atitudine de expectativa, ceea ce va determina o scadere a numarului tranzactiilor. Ca urmare a evolutiei pietei, se estimeaza ca profilul investitorilor se va modifica. Fondurile de investitii cu capital propriu vor deveni cele mai active pe piata, in defavoarea celor ce apeleaza la finantari, care au dominat sectorul local al investitiilor in anii precedenti", mai spun cei de la Atisreal.

In Romania, Atisreal, divizia imobiliara parte a grupului francez BNP Paribas, a achizitionat compania Cornerstone International, unul dintre primi cinci jucatori pe piata de profil si succesoarea firmei care a detinut licenta CB Richard Ellis in Romania, urmand astfel sa functioneze astfel cu un birou propriu in tara noastra.

Noua companie va activa in piata imobiliara din Romania pe segmentele de office (birouri), rezidential, retail, industrial si terenuri. Cornerstone a activat timp de sapte ani (n.red. pana in vara anului trecut) ca francizor al companiei CB Richard Ellis, iar in 2007 a inregistrat o cifra de afaceri de trei milioane de euro, in timp ce portofoliul de clienti s-a dublat.

Atisreal detine peste 65 de birouri in Europa, Orientul Mijlociu, India si Statele Unite, dar a incheiat si partaneriate cu mai multe companii din America si Asia. Compania franceza are un numar de 2.400 de angajati si a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 431 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri