Chiriile din Europa au ramas stabile pe segmentele birouri si retail in timpul celui de-al treilea trimestru din 2008, in ciuda nesigurantei economice care afecteaza piata europeana si pietele internationale in prezent, potrivit ultimului "Indice de Chirie" al companiei imobiliare CB Richard Ellis.
In tot acest timp, chiriile din sectorul industrial au scazut usor in timpul celui de-al treilea trimestru din 2008, mai arata Indicele CB Richard Ellis (CBRE).

"Desi ratele de crestere anuale ale chiriilor pentru toate cele trei sectoare se gasesc intr-o zona pozitiva, exista indicii tot mai clare de diminuare a presiunii asupra chiriilor in mai multe tari, pe masura ce nesiguranta financiara continua reduce increderea in pietele respective. Acest fapt poate contribui in schimb la reducerea generala a costurilor de ocupare pentru corporatii", sustin consultantii imobiliari ai CBRE.

Potrivit datelor statistice, Indexul de inchirieri birouri CB Richard Ellis pentru regiunea EU-15 a scazut cu 0,2% in timpul trimestrului, reducand rata de crestere anuala cu 5%. Astfel, opt din cele 49 de locuri incluse in studiu au inregistrat cresteri in nivelul chiriilor pentru birouri, sapte au inregistrat un usor declin, in vreme ce 34 au ramas nemodificate.

Cele mai consistente cresteri au avut loc in Dubai si Marsilia, cu cresteri ale chiriilor de pana la 12% atingand 1.113 euro si respectiv 240 euro pe metru patrat pe an. Cele mai mari declinuri au fost inregistrate in St. Petersburg si Oslo, scazand cu 8% si respectiv 4% atingand 866 euro si 518 euro pe metru patrat. Zonele cheie si pietele West End din Londra Centrala au inregistrat de asemenea scaderi sub forta presiunii.

Reprezentantii companiei imobiliare sunt de parere ca reflectand tendinta ce caracterizeaza pietele de birouri, chiriile din sectorul retail au ramas stabile in trimestrul al 3-lea din 2008.

"Indexul de chirii pentru retail CB Richard Ellis in regiunea EU-15 a scazut cu 0,1% in timpul trimestrului, reducand astfel rata de crestere anuala la 4,6%. Sase din cele 42 de locuri incluse in studiu au inregistrat cresteri la nivelul chiriilor retail, doua locuri au inregistrat o scadere si 34 au ramas neschimbate. Cele mai mari modificari au aparut in Dubai si Bucuresti, unde chiriile au crescut cu 11% si 7% la 1.041 euro si respectiv 1.680 euro pe metru patrat pe an. Cea mai mare scadere s-a inregistrat la Madrid, cu un procent de 4% pana la 3 000 de metri patrati pe an", mai arata cei de la CB Richard Ellis.

Totodata, chiriile industriale din Europa au scazut usor in timpul trimestrului si astfel Indexul in regiunea EU-15 a scazut cu 1%, reducand astfel rata de crestere anuala la 0,4%. Numai doua dintre cele 41 de locuri luate in calcul pentru studiu au inregistrat cresteri la nivelul chiriei, patru au inregistrat scaderi, iar 35 au ramas neschimbate.

Singurele cresteri au aparut la St. Petersburg si Zagreb, unde chiriile au crescut cu 39% si 2% la 177 euro si respectiv 71 euro pe metru patrat pe an. Cea mai mare scadere s-a inregistrat la Milano si la Roma, cu un procent de 6% si 4% pana la 58 euro si respectiv 62 euro pe metru patrat.

"Cu toate ca ratele de crestere anuale pentru cele trei sectoare raman pozitive, perspectiva unei economii europene slabite se reflecta in sprijinul acordat chiriilor la nivelurile curente si in cresterea incidentei unor declinuri actuale ale inchirierii", a declarat directorul CBRE EMEA Cercetare si Consultanta, Richard Holberton.

Acesta mai spune ca rata de crestere mai scazuta a determinat yield-urile din toate cele trei sectoare sa inregistreze o miscare ascendenta in al treilea trimestru al anului 2008.

"Efectele combinate ale nivelurilor reduse de lichiditate si de cantitate de investitii cu perspectiva unui venit din crestere pe termen scurt mult mai mic, contribuie acum la presiunea ce afecteaza yield-urile din toate sectoarele. Aceasta dovada ultima a yield-urilor in crestere va starni interesul investitorilor de capital care tintesc piata imobiliara comercial", a adaugat reprezentantul CBRE.

Astfel, Indicele yield-ului CB Richard Ellis pentru sectorul birouri arata ca 32 dintre cele 49 de locuri luate in calcul de studiu au inregistrat o miscare ascendenta, cu 17 care au ramas neschimbate.

Cele mai mari cresteri au avut loc in Dublin, Bucuresti si Sofia. In ceea ce priveste Indicele de retail al yield-ului pentru zona EU-15, acesta arata ca 24 dintre cele 39 de locuri luate in calcul in studiu au inregistrat miscari ascendente, iar 15 au ramas neschimbate.

In sectorul industrial, 31 din cele 41 de locuri luate in calcul in studiu au inregistrat miscari ascendente ale yield-ului, iar 9 au ramas neschimbate si una a inregistrat o miscare mai slaba a yield-ulu. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Bratislava, iar singura reducere a avut loc in Petersburg.

CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).

CB Richard Ellis ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilir si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri