Datele statistice ale portalurilor cu anunturi imobiliare indica faptul ca preturile locuintelor, spatiilor de birouri si terenurilor au scazut in medie cu 2-3% si chiar cu 5-10% in unele orase mai mari din Bulgaria.

"Unii proprietari au ajuns sa scada preturile chiar si cu 40-50% de teama efectelor crizei financiare, datorita cresterii inflatiei si din cauza ca populatia nu va mai avea aceeasi putere de cumparare", sustin reprezentantii site-ului topimoti.bg, unul din cele mai populare portaluri de proprietate din Bulgaria.

La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor din Bulgaria, Lachezar Iskrov sustine ca piata imobiliara nu se afla intr-un moment la fel de bun ca in urma cu un an, dar nu se poate vorbi, inca, nici de o mare criza economica.

Citeste si:

In acelasi timp, consultantii imobiliari din Bulgaria sunt de parere ca scaderea preturilor ii obliga practic pe speculanti sa vanda repede pentru a face rost bani si pentru a nu iesi mai tarziu in pierdere. In aceste conditii, terenurile aflate in apropierea marilor orase au inregistrat deja scaderi cu circa 28%, potrivit statisticilor realizate de portalul topimoti.bg, iar diminuarea cererii a fost data de preturile exagerate.

Si proprietarii de apartamente din materiale prefabricate au redus preturile odata ce bancile au inchis robinetele acestui segment de piata. Astfel, preturile in Pernik, localitate in apropiere de Sofia, au scazut cu 10% in doar o luna de zile, au declarat brokerii, agentiei de stiri BTA.