Potrivit consultantilor companiei Esop, din punct de vedere al pietei spatiilor de birouri, daca pana in anul 2003-2004 motorul pietei a fost reprezentat de proiectele situate in perimetrul ultra-central, in anii ce au urmat zona de centru-nord (incepand cu Piata Victoriei) si nord (incluzand Baneasa si Pipera) au devenit directia prioritara de dezvoltare.

"Nordul are o serie de atuuri importante, precum apropierea de aeroport, de zonele rezidentiale pentru expati si de existenta unor suprafete largi de teren disponibile. Se pune insa intrebarea cat de viabila este pe termen lung concentrarea unei atat de mari densitati de spatii de birouri, aproape jumatate din stocul de spatii de birouri din Bucuresti, intr-o singura directie, in conditiile infrastructurii rutiere si de transport public a Capitalei", explica directorul Departamentului de Birouri al Esop, Mirela Raicu.

Potrivit acesteia, principala solutie de conservare a mobilitatii unei firme devine din ce in ce mai clar orientarea catre alte zone ale orasului, zona central-vestica fiind in momentul de fata alternativa cea mai viabila.

Citeste si:

"Firmele analizeaza mai atent timpii de acces la birou, mijloacele de transport pe care angajatii le au la dispozitie, existenta locurilor de parcare, iar zona central vestica ofera aceste avantaje, si, de asemenea, accesul usor catre principalele piete centrale ale orasului (Unirii, Universitatii, Victoriei). Situarea pe un flux invers celui de aglomerare a rutelor este, de asemenea, un avantaj al zonei, care poate duce la salvarea unor timpi pretiosi in trafic. De asemenea, zona ofera alternative de spatii de birouri de calitate superioara, atat in prezent, cat si in viitorul apropiat", mai spune Mirela Raicu.

Stocul de spatii de birouri in zona central vestica la finalul anului 2008 se va situa la peste 151.781 mp (dintre care 100.500 situati in cladiri de clasa superioara, de peste 5.000 mp) si cel putin 298.000 mp sunt propusi pentru finalizare in intervalul 2009-2011.

Esop va lansa, cu ocazia Office Expo, primul targ de spatii de birouri organizat in Bucuresti in perioada 23-25 octombrie la World Trade Plaza Bucuresti, studiul Piata spatiilor de birouri in 2008, o prezentare sintetica, punctand, de asemenea, principalele tendinte ale pietei birourilor.