Piata constructiilor industriale a avut un parcurs spectaculos anul trecut, insa cererea de spatii logistice ramane in continuare in crestere in raport cu numarul insuficient de locatii disponibile, au declarat reprezentantii departamentului industrial Colliers International Romania.
“Pe piata industriala din Bucuresti cererea este inca foarte puternica, iar stocul curent de spatii industriale si logistice este inca insuficient pentru a o acoperi. De aceea, Bucurestiul continua sa fie foarte atractiv pentru multi dezvoltatori care monitorizeaza permanent piata pentru a achizitiona sau a dezvolta alte parcuri industriale.

Pentru anul 2008 asteptam mai mult de 310.000 mp, din care 100.000 mp au fost deja pre inchiriati pana la sfarsitul lui 2007. Pentru majoritatea spatiului ramas, diferite companii se aflau in negocieri avansate pentru securizarea lui. De aceea, este foarte probabil ca acest an sa se confrunte cu o lipsa a spatiului industrial”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Chimisliu, director al departamentului industrial din cadrul Colliers International Romania.

In opinia reprezentantului Colliers, anul 2007 a fost un an excelent pentru piata logistica bucuresteana, spatiul industrial si logistic majorandu-se de 4 ori fata de 2006, cand au fost livrati pe piata doar 61.300 de metri patrati. La sfarsitul anului trecut, stocul total de spatii industriale din Bucuresti s-a dublat, ajungand la peste 500.000 metri patrati.

“Ne asteptam incepand cu anul acesta la o dinamica mult mai mare pe piata industriala din tara datorita proiectelor anuntate si a celor aflate deja in constructie, cele mai multe dintre acestea fiind realizate de catre dezvoltatori profesionisti cu experienta pe pietele din Europa Centrala si de Est si nu numai”, afirma Chimisliu, mentionand compania olandeza CTP Invest ca principalul entrant pe piata logistica autohtona, la sfarsitul anului trecut.

Afaceri de 1,3 mld. euro din spatii logistice

Anul trecut, CTP Invest a investit deja in terenuri in mai multe locatii din tara solicitate de catre marile companii pentru relocarea activitatilor de productie. Compania a lansat la sfarsitul lui 2007 primul proiect CTPoint Bors, urmand sa inceapa lucrarile si la proiectele CTPark Pitesti si CTPark Cluj.

“Anul acesta va aduce pentru CTP primele constructii pe amplasamentele deja achizitionate. Este vorba despre CTPark Bors la Oradea, CTPark Pitesti pe autostrada A1 si CTPark Cluj in apropierea Clujului. La Oradea exista deja intreaga infrastructura a parcului realizata, in celelalte locatii avem rezerve de capacitate in retele, insa infrastructura pe teren trebuie construita. Investitia totala in cele trei proiecte este de aproximativ 100 milioane de euro, din care anul acesta se vor investi pana la 50 milioane de euro”, a declarat Laurentiu Catalin Hanu, manager business development CTP Invest Romania.

Din suma investita, 19,5 milioane sunt alocati parcului de la Bors, o suma similara va reveni proiectului din Pitesti, iar diferenta va fi utilizata pentru CTPark Cluj. “Proiectele pe care CTP Invest le dezvolta nu sunt proiecte exclusiv logistice, ci sunt dezvoltari mixte de spatii destinate atat productiei industriale usoare, nepoluante, activitatilor logistice, cat si activitatilor de laborator pentru R&D (cercetare si dezvoltare) si de back-office pentru activitati economice majore”, explica Hanu.

In prezent, portofoliul industrial CTP Invest depaseste 6,5 milioane de metri patrati de teren cu folosinta industriala si 1,3 milioane de metri patrati de constructii industriale cu folosinta logistica sau de productie. Prioritar, compania se adreseaza pietei central-europene, in Republica Ceha, dar si in Slovacia, Polonia si Romania, targetand orase de dimensiuni medii si mari, cu forta de munca importanta, cu centre universitare si cu traditie industriala, situate in apropierea autostrazilor sau drumurilor europene.

“Suntem un dezvoltator mai putin atent la orasele capitala, al caror profil economic este mai degraba orientat catre servicii decat catre productie industriala si unde pretul terenului este intensiv speculat”, afirma Hanu, adaugand ca va continua cautarea de locatii strategice pentru dezvoltarea proiectelor viitoare.

Anul trecut, “turnover-ul companiei s-a ridicat la peste 1,3 miliarde de euro”, iar pentru anul in curs afacerile CTP Invest se vor imparti intre Cehia cu 66%, Slovacia cu 15%, Romania cu 13% si Polonia cu 5%.

CTP Invest a fost infiintata in urma cu 12 ani de catre actualii actionari principali, Remon Vos si Eddie Maas. Firma a avut primii ani operatiuni exclusiv in piata din Republica Ceha, motiv pentru care “suntem destul de des priviti ca o firma ceheasca. Realitatea este ca actionariatul firmei este pur olandez”, dupa cum declara reprezentantul subsidiarei romanesti.

Dezvoltatorul olandez este prezent in Cehia, Slovacia, Polonia, Romania si Ungaria. Baza de clienti include peste 130 nume internationale din domenii ca light manufacturing, automotive, logistica si transport, centre de design, laboratoarelor de electronica, biotehnologie si inginerie, printre care Bridgestone, Citibank, DHL, GE Money Bank, ABB, Hyunday, Acer, Goodyear sau Lufhansa.

In Romania, piata industriala ramane la ora actuala dificil de cuantificat, conform reprezentantilor Colliers. “Este foarte greu sa evaluezi intreaga piata industriala din Romania din mai multe motive. Unul dintre acestea este livrarea in tara a unui numar restrans de proiecte clasa A. Cele mai multe dintre parcurile industriale din tara apartin autoritatilor locale care fie au renovat vechile depozite, fie au concesionat teren diferitor companii pentru a crea atractivitate zonei respective sau pentru a impulsiona dezvoltarea ei”, incheie Gabriel Chimisliu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri