Romania se claseaza pe locul al patrulea in Europa, dupa numarul de proiecte pentru care procedurile de constructie au fost deja demarate, pentru 2009 fiind deja in constructie si extindere 22 centre comerciale care insumeaza un numar de 712.325 mp., arata un studiu al companiei Cushman&Wakefield.
Primele trei locuri sunt ocupate in ordine de Turcia, Ucraina si Polonia, arata cel mai recent raport privitor la piata de retail din Europa, European Retail Marketbeat, emis de consultantul global in real estate, Cushman & Wakefield.

Potrivit reprezentantilor companiei, anul acesta s-au inaugurat 15 centre comerciale sau extensii de centre comerciale pana in prezent si se asteapta inca noua pana la sfarsitul anului in orase precum Buzau, Oradea, Suceava, Sibiu, Piatra Neamt, Deva, Bacau, Focsani.

Acestea vor adauga retail-ului din Romania un numar de aproximativ 144.000 mp, si se poate estima o valoare de 400.000 mp de retail pentru intregul an 2008, o crestere de 56% fata de stocul dat in folosinta anul trecut (257.000 mp).

In plus, pentru 2009, daca se ia in considerare doar proiectele pentru care constructia deja a inceput vom asista la o dublare a spatiilor de retail inaugurate anual, asteptand o valoare de aproximativ 712.000 mp care va aduce media nationala la aproximativ 92 mp la mia de locuitori, valoare inca inferioara tarilor vecine precum Ungaria care are 114 mp/1000 loc, Cehia - 159 mp/ 1000 locuitori, Polonia – 146 mp/1000 locuitori, date inregistrate pana la 1 iulie 2008.

"In Romania ca in marea majoritate a pietelor tranzactiile rezista. Multi retaileri resimt presiunea, dar proprietarii atenti si developerii cunosc situatia si ofera pachete realiste. Anumiti chiriasi sunt fortati sa ceara concesii, cum ar fi perioade de gratii in plata chiriilor si este o chestiune de rationament sanatos pentru proprietari care se vad in fata riscului de a avea centre comerciale si parcuri de retail goale", sustine directorul general al Cushman & Wakefield, Romania, Razvan Gheorghe.

Raportul European Retail Marketbeat evidentiaza si faptul ca preturile pentru proprietatile de retail din multe piete ar putea suporta corecturi in continuare in 2009, chiar in conditiile in care investitorii mentin cererea pentru spatii de calitate stradale, pentru centre comerciale si parcuri de retail.

Cu toate acestea, increderea consumatorilor ramane slaba in Europa, ritmul de crestere in vanzarile de retail inregistrand o scadere in cele mai multe piete, dar in Europa Centrala si de Est trendul ramane pozitiv. Cifrele privitoare la cresterea anuala pentru intreaga Europa au fost negative, vanzarile din luna iulie fiind in scadere cu 2,8%, in conditiile unei previziuni de scadere cu 2,1%.

Totusi, consultantii sustin ca in ciuda acestei incetiniri globale in vanzari, activitatea de inchirieri a ramas relativ puternica pe continent, desi retailerii sunt tot mai selectivi cu privire la locatie. Dintre pietele din vestul Europei, Austria si Olanda au inregistrat cresteri insemnate pentru chiriile de pe “high street” din locatii cheie in marile orase, cresteri de 35%, respectiv 20%.

Si Romania a inregistrat in ultimul an o crestere de 25% pana la 40% pentru chiriile corespunzatoare unor locatii cheie de pe marile bulevarde bucurestene, precum si din orase ca Brasov, Timisoara, Constanta, Iasi si Cluj Napoca. Pe segmentul de centre comerciale, chiriile se mentin la acelasi nivel, in conditiile in care sectorul este foarte dinamic, competitia este in crestere, iar dezvoltatorii incearca sa atraga cel mai bun mix de chiriasi.

Raportul companiei de consultanta mai spune ca de la 41 mp la mia de locutori la inceputului anului, Romania a ajuns acum la 53 mp la mia de locuitori, inca mult sub media europeana care a crescut si ea usor, de la 195 mp la mia de locuitori la 201 mp/1000 locuitori, valoare inregistrata la data de 1 iulie 2008.

"In materie de stoc avem putine proiecte de centre comerciale dominante, o disponibiliate redusa a spatiilor comerciale stradale de pe bulevardele principale, iar aceasta situatie determina mentinerea chiriilor, poate o usoara urcare a lor in cazul centrelor comerciale principale. Centrele comerciale situate in afara oraselor pot inregistra o usoara scadere a chiriilor", a adaugat Razvan Gheorghe.

Potrivit studiului Cushman, Turcia a inregistrat cea mai mare crestere a chiriilor pe partea de spatii comerciale stradale, per ansamblu de 90%, insa aceasta crestere a fost foarte mult influentata de anumite tranzactii cheie. In privinta centrelor comerciale, Turcia a avut cea mai mare rata anuala de crestere (61 %) si a fost urmata de Austria si Olanda, cu cresteri de 39 si 17%.

"In timp ce chiriile pentru spatii comerciale secundare ar putea fi afectate mai sever in conditiile acestei incetiniri economice globale, ne asteptam ca pentru spatiile comerciale stradale din marile orase europene chiriile sa ramana stabile iar, in unele cazuri, chiar sa creasca intr-un mod sustenabil. Este adevarat ca retailerii sunt, in general, mai precauti dar cererea pentru locatii cheie pe marile bulevarde ramane inca puternica, in fata ofertei limitate", a declarat Darren Yates, European Research Associate la Cushman & Wakefield.

Potrivit acestuia, exista inca o cerere pentru locatiile foarte bune, insa mai putin pentru locatiile secundare. In plus, yield-urile pentru proprietati de retail au continuat sa creasca in multe parti ale Europei, in timp ce finantarea este tot mai scumpa si mai greu de obtinut.

Studiul mai arata ca perspectivele economice pentru Europa sunt cel putin moderate, si in timp ce yield-urile continua sa creasca investitorii isi vor intensifica eforturile pentru a-si creste veniturile si a face profit.

Cushman & Wakefield detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting, care a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro, depasind cu 50% estimarile din 2006 si vizeaza pentru anul acesta atingerea unei cifre de afaceri de opt milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri