Romania a inregistrat in ultimul an o crestere de 25% pana la 40% pentru chiriile unor locatii cheie de pe principalele artere din Bucuresti, precum si din orase ca Brasov, Timisoara, Constanta, Iasi si Cluj Napoca, in timp ce pe segmentul de centre comerciale, chiriile au ramas la acelasi nivel, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Potrivit consultantilor, chiriile din centrele comerciale s-au mentinut la acelasi nivel in 2008, deoarece competitia este in crestere, iar dezvoltatorii incearca sa atraga cel mai bun mix de chiriasi.

“In materie de stoc, avem putine proiecte de centre comerciale dominante (amplasate in oras, cat mai central si cu un mix deosebit de chiriasi) si o disponibiliate redusa a spatiilor comerciale stradale de pe bulevardele principale, iar aceasta situatie determina mentinerea chiriilor, poate o usoara urcare a lor in cazul centrelor comerciale principale”, a declarat Razvan Gheorghe (foto), Director General al Cushman & Wakefield Romania, adaugand ca centrele comerciale situate in afara oraselor pot inregistra o usoara scadere a chiriilor.

In Europa, vanzarile din luna iulie au scazut cu 2,8%, in conditiile unei previziuni de 2,1% si in ciuda acestei incetiniri globale, activitatea de inchirieri a ramas puternica pe continent, desi retailerii sunt tot mai selectivi cu privire la locatie. Dintre pietele din vestul Europei, Austria si Olanda au inregistrat cresteri de 35%, respectiv 20% pentru chiriile de pe “high street” din locatiile cheie ale marile orase, arata acelasi raport.

Turcia a inregistrat cea mai mare crestere a chiriilor pe partea de spatii comerciale stradale
, per ansamblu de 90%, insa aceasta crestere a fost influentata de anumite tranzactii cheie.

“Cererea pentru spatii de magazine noi din partea retailerilor internationali reprezinta o veste buna pentru piata, dar este putin probabil ca un asemenea nivel al chiriilor sa fie sustenabil. Ne asteptam ca, pe masura ce noi dezvoltari vor fi anuntate, nivelul chiriilor pentru spatii de calitate sa se pondereze” , a explicat Gulsin Hakman, Directorul Departamentului de Retail al Cushman & Wakefield din Turcia.

In privinta centrelor comerciale, Turcia a avut cea mai mare rata anuala de crestere (61 %) si a fost urmata de Austria si Olanda, cu cresteri de 39 si 17%. Chiriile au inregistrat acelasi nivel anual, atat pentru spatii comerciale stradale cat si pentru spatiile din centre comerciale, in Grecia, Portugalia si Spania.

“In timp ce chiriile pentru spatii comerciale secundare ar putea fi afectate mai sever in conditiile acestei incetiniri economice globale, estimam ca pentru spatiile comerciale stradale din marile orase europene chiriile vor ramane stabile iar, in unele cazuri, chiar vor creste intr-un mod sustenabil. Retailerii sunt mai precauti, dar cererea pentru locatii cheie pe marile bulevarde ramane inca puternica, in fata ofertei limitate”, a comentat Darren Yates, European Research Associate al Cushman & Wakefield.

Marea Britanie si Norvegia au inregistrat cea mai mare crestere anuala in ceea ce priveste yield-urile pentru spatii comerciale stradale, care au crescut cu 1,25%. In Marea Britanie, yield-urile pentru proprietati de foarte buna calitate s-au intors la nivelul din 2003, potrivit raportului Cushman & Wakefield.

Centre comerciale regionale dominante si parcurile mari de retail raman in continuarecautate in Europa, desi volumul total al investitiilor a scazut cu 60% in acest an, pana la nivelul de 60,6 miliarde euro in trimestrul al doilea.
Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar.

Fondata in 1917, compania detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri