Criza creditelor a determinat diminuarea pretului mediu al locuintelor pentru a cincisprezecea luna la rand scrie BBCNews.

In septembrie 2008, numarul creditelor ipotecare a scazut cu 15% fata de august 2008 si cu 57% fata de septembrie 2007. Intrucat cumparatorii intampina dificultati de finantare in contextul crizei financiare, nivelul pretului a scazut cu trei punct procentuale in al treilea trimestru al 2008, releva studiile de piata realizate de guvernul britanic.

Preturile au inregistrat un declin de 5,1% comparativ cu luna septembrie 2007, in momentul de fata pretul mediu al unei locuinte situandu-se 208.583 de lire sterline.

Citeste si:

Conform statisticilor RICS, numarul mediu de tranzactii realizate de o agentie imobiliara in Regatul Unit a ajuns la 10,9, cel mai scazut nivel din 1978 pana in prezent. Banca centrala a Marii Britanii a redus rata dobanzii saptamana trecuta de la 4,5% la 3% in speranta ca va creste cererea pentru creditele ipotecare si posibilitatea de finantare a cumparatorilor potentiali de pe piata imobiliara.

Un sfert dintre membrii Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) se asteapta la o crestere a volumului tranzactiilor imobiliare pana la sfarsitul anului ca urmare a scaderii ratei dobanzii si a disponibilitatii vanzatorilor de a scadea pretul. Un alt factor ce determina optimismul membrilor este si posibilitatea ca in lunile urmatoare un numar mare de locuinte sa intre pe piata ca urmare a executarii garantiei imobiliare.