Efectele crizei internationale au inceput sa isi faca simtita prezenta in piata spatiilor de birouri din Romania incepand cu trimestrul al treilea, cand, pe langa prelungirea procesului de inchiriere si cresterea ratei de neocupare, au aparut dificultati determinate de inasprirea conditiilor de creditare sau chiar de limitare a acesteia, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
“Cei mai afectati dezvoltatori sunt cei care nu au obtinut finantarea pentru toate fazele de dezvoltare ale proiectelor. In plus, in trimestrul al treilea, au inceput sa se resimta primele temperari ale activitatii de inchiriere comparativ cu 2007, situatie reflectata in cresterea pronuntata a ratei de neocupare pentru prima data in ultimii cinci ani. Practic, activitatea de inchiriere nu a mai reusit sa acopere spatiile nou livrate in piata”, se arata in studiul Atisreal, ce urmeaza a fi prezentat pe 25 noiembrie la Zilele Biz, in cadrul conferintei “Criza mondiala si impactul sau asupra pietei imobiliare din Romania”.

In ceea ce priveste livrarea la termen a proiectelor, consultantii Atisreal sunt de parere ca, avand in vedere evolutia economico-financiara si evolutia segmentului de birouri, nu toate proiectele de cladiri propuse vor fi finalizate.

“Sunt probabile situatiile in care proiectele anuntate, aflate in faza incipienta, precum faza obtinerii autorizatiilor, sa nu mai fie finalizate in timpul initial estimat. Motivele pot fi vanzarea proiectul sau amanarea acestuia pe o perioada nedefinita. In cazul proiectelor deja demarate, posibilitatea stoparii proiectului este mult mai mica. In acest caz, pot sa apara amanari in termenele de finalizare, mai ales in situatiile in care proprietarii nu sunt presati de eventuale pre-inchirieri”, se mai arata in studiul Atisreal, care trateaza segmentele rezidential, birouri, investitii, spatii comerciale, terenuri si spatii industriale, realizat pentru Biz.

In Romania, Atisreal, divizia imobiliara parte a grupului francez BNP Paribas, a achizitionat compania Cornerstone International, unul dintre primi cinci jucatori pe piata de profil si succesoarea firmei care a detinut licenta CB Richard Ellis in Romania.

Atisreal detine peste 65 de birouri in Europa, Orientul Mijlociu, India si Statele Unite, dar a incheiat si partaneriate cu mai multe companii din America si Asia. Compania franceza are un numar de peste 2.400 de angajati si a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 431 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri