Potrivit reprezentantului Re/Max, cresterea ofertei prin lansarea de noi proiecte, dar si inmultirea investitorilor care au nevoie de lichiditati din cauza crizei financiare a inceput sa aduca scaderi ale chiriilor pentru spatiile de birouri, iar, daca in Bucuresti preturile inca nu au inceput sa scada semnificativ, in alte orase, ca Arad, Bacau sau Constanta, se observa o tendinta clara de coborare a chiriilor pentru spatiile de birouri.

"La inchiriere, pretul a scazut semnificativ ca urmare a faptului ca oferta este mai mare decat cererea si vor aparea si mai multe proiecte aflate in constructie. Ne asteptam ca preturile de inchiriere pentru spatiile de birouri sa continue sa scada. Fata de luna ianuarie, in Arad, chiria birourilor de clasa A a scazut cu peste 5 euro/mp, pana in jur de 15 euro/mp, in timp ce la birourile clasa B, pragul minim a scazut de la 7 la 5 euro/mp", potrivit lui Marcel Pop, de la Re/Max Real Estate Properties Arad.

Potrivit lui Dan Toderasc, Broker/ Owner Re/Max Best Bacau, la Bacau, chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu circa 10% in centrul orasului si cu pana la 15% in restul zonelor. “Pentru clasa A, in ianuarie se cereau circa 15 euro/ mp, iar acum s-a ajuns la 11-12 euro/mp. In Bacau, insa, majoritatea spatiilor de birouri sunt de clasa B, iar acestea abia se inchiriaza cu 8-11 euro/ mp, dupa ce stau pe piata si cate 3 luni", a declarat acesta.

La randul sau, piata constanteana are o multime de spatii de birouri de inchiriat, iar pretul a inceput sa scada. In vara, pentru clasa A, pretul era de 25 - 30 euro/ mp, iar pentru clasa B de cca 15- 20 euro/ mp, in prezent preturile scazand in medie cu 10%, in actuala situatie economica generala, companiile sunt mai reticente in a se angaja la cheltuieli mari.

In Brasov, preturile maxime s-au situat in intervalul 12 - 15 euro/ mp, iar in prezent au cunoscut scaderi usoare, mediile fiind de 10- 12 euro net/mp pentru clasa A si 5- 7 euro net / mp pentru clasa B.

Citeste si:

In acelasi timp, insa, in alte orase din vestul tarii (Cluj-Napoca, Timisoara), chiriile pentru spatiile de birouri sunt in general la acelasi nivel ca la mijlocul anului, iar aici preturile sunt la niveluri mai ridicate decat in alte zone.

Astfel, la Cluj-Napoca, birourile clasa A se inchiriaza cu 10-15 euro in zonele semicentrale, ajungand, insa, la 25-30 euro/mp in zonele ultracentrale; cele de clasa B situate au chirii cuprinse intre 8 si 12 euro/mp (semicentral), dar merg pana la 20-25 euro/mp in zonele ultracentrale.

La Timisoara, chiriile sunt cuprinse intre 10 euro/mp pentru clasa B, pana la 30-40 euro/mp pentru clasa A; cu toate acestea, inchirierile merg bine, intrucat cererea depaseste oferta, in special pe clasa A de spatii de birouri.

Re/Max Romania face parte din reteaua imobiliara Re/Max. Infiintata in anul 1973 in SUA, Re/Max s-a extins in intreaga lume si este prezenta in 65 de tari unde cuprinde peste 120.000 de agenti lideri in vanzari. Re/Max Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania, cu 115 agenti in 25 de birouri active.