Daca pana acum, dezvoltatorii isi lansau proiectele rezidentiale, iar companiile de constructii treceau prin licitatii si negocieri stranse, acum atitudinea dezvoltatorilor s-a schimbat si acestia au vazut proportiile problemelor din piata, a explicat Arie Bercovich, CEO al companiei de constructii Danya Cebus Rom.
Danya Cebus, divizia de constructii a grupului Africa Israel Investements LTD, are contracte de aproximativ 230-250 milioane de euro in piata locala, patru fiind proiecte rezidentiale cu un total de 1.200 de locuinte, la care se adauga centrul comercial Cotroceni Park, dezvoltat de catre AFI Europe. In prezent, compania se afla in negocieri si pentru alte proiecte rezidentiale, unul fiind Evocasa Selecta, dezvoltat de catre Adama.

„Atitudinea dezvoltatorilor s-a schimbat si asta se observa in negocierile pe care le purtam. Au inteles ca sunt probleme in piata si se tem ca preturile pot scadea. Multi dintre ei trebuie sa ieftineasca locuintele, pentru ca au foarte multe in constructie sau deja finalizate pe care trebuie sa le vanda”, a declarat Arie Bercovich (foto).

Bercovich nu se teme sa accepte in continuare proiecte rezidentiale, insa spune ca acum nu mai sunt foarte multe oferte. Compania mai participa si la licitatii pentru proiectele de infrastructura, precum autostrada Cernavoda-Medgidia.

„Nu trebuie sa pui toate ouale in acelasi cos – este un lucru stiut in orice afacere. Romania mai are multe de recuperat la capitolul infrastructura, iar acest sector este unul pe care se vor pune mize mari in urmatorii ani”, a afirmat seful Danya Cebus.

In ceea ce priveste pretul pentru proiectele de rezidential, Bercovich spune nu se va schimba mult, dar si-a pastrat o marja in care se poate „juca”, pentru ca trebuie sa iti „pui frane” pentru a te „apara” daca preturile materialelor de constructie scad.

„Pretul pe care eu il negociez cu beneficiarul nu se poate schimba considerabil, insa intrebarea este cu cat isi vor reduce acesti dezvoltatori profitul pentru a vinde in continuare”, a adaugat Arie Bercovich.

Dupa ce a contribuit cu aproximativ 700.000 euro la veniturile Danya Cebus LTD din primele noua luni, subsidiara din Romania estimeaza pentru acest an afaceri de circa 100 milioane de euro si tinteste pentru anul viitor o cifra de 120 milioane de euro.

Compania mai are in constructie proiectul rezidential Planorama (cu 294 de apartamente), Sisesti (156 de locuinte), Fetesti (un alt proiect al dezvoltatorului Adama Holdings, cu 489 de apartamente) si Armonia (393 de apartamente dezvoltate de Adama in cartierul Titan).

Danya Cebus LTD a generat un venit de 800 milioane de dolari in anul 2007. Activitatile sale principale se concentreaza in domeniul rezidential, comercial si al centrelor de afaceri, precum si dezvoltarea infrastructurii si design industrial, cu proiecte realizate in Israel, Rusia si, incepand cu anul trecut, in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri