Rata de achizitie a caselor si apartamentelor noi a scazut cu 5,3% fata de luna anterioara, sugerand astfel ca pana la sfarsitul anului vor fi vandute numai 433.000 de imobile, conform datelor publicate in octombrie 2008 de Departamentului Federal de Comert,

Acest numar este sub estimarile guvernamentale initiale, ce se situau la 464.000 de locuinte. Comparativ cu aceeasi perioada din 2007, vanzarile de locuinte nou construite au scazut cu aproximativ 40% in SUA.

Criza pietei imobiliare va continua cel mai probabil si in 2009 din cauza prescrierii unui numar mare de ipoteci, fapt ce va mentine pretul locuintelor in declin. Pretul mediu al unui imobil nou a scazut in octombrie cu 7 puncte procentuale fata de luna anterioara pana la 218.000 de dolari, cel mai cel mai scazut nivel al pretului din septembrie 2004.

In ciuda scaderii pretului, cererea nu reactioneaza cum ar fi normal, din cauza regulilor din ce in ce mai stricte de creditare si a disponibilizarilor masive din SUA. Indexul de consum Reuters/University of Michigan arata ca disponibilitatea americanilor de a achizitiona noi produse a scazut in noiembre la 55,3%, in conditiile in care valoarea medie pentru 2007 a fost 85,6%.

Citeste si:

Tendinta de diminuare a consumului este vizibila nu numai pe piata imobiliara, ci si la nivelul tuturor industriilor americane.

Rata consumului a scazut cu 1% in octombrie, cel mai mult de la contractia economiei din 2001, a informat ieri Departamentul Federal de Comert. Achizitiile bunurilor de folosinta indelungata sunt si ele la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, scazand cu 6,2% luna trecuta.

Contractorii au scazut ritmul de constructie al noilor imobile, dar nu suficient de mult pentru a se corela cu diminuarea cererii. La nivelul actual al cererii exista un stoc de locuinte disponibile pentru urmatoarele 11 luni, desi o piata imobiliara stabila are nevoie de o oferta suficienta pentru urmatoarele 5 sau 6 luni.